Sestry u lůžka dostanou přidáno 2000 korun

Nedostatek zdravotních sester v lůžkových zdravotnických zařízeních je jedním z nejpalčivějších problémů zdravotnictví. Dle odhadů chybí v českých zdravotnických zařízeních až tři tisíce zdravotních sester.

Od 1. července letošního roku proto dostanou přidáno všechny sestry u lůžka ve směnném provozu 2 tisíce korun, a to bez ohledu na to, zda pracují ve státní nebo soukromé nemocnici, přesně jak jsem slíbil. U přímo řízených nemocnic ministerstva se bude jednat o příplatek za směnnost, soukromé nemocnice pak budou moci čerpat 2 000 korun za směnu pro sestru u lůžka z dotačního programu, kam se o něj budou moci přihlásit.

„Plním slib, že ještě letos zdravotním sestrám přidáme. Peníze dostane každý samostatně pracující nelékařský pracovník v třísměnném nebo nepřetržitém provozu u lůžka. Nemocnice samozřejmě neomezujeme v tom, kolik přidají svým pracovníkům. Mohou přidat i více, ale na ony slíbené 2000 měsíčně jim poskytneme dotace,“ řekl ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík na tiskové konferenci 16. června 2017 s tím, že zvýšení platu se bude týkat přibližně 43 tisíc zdravotnických pracovníků.

Dotační program bude pro soukromé nemocnice připraven do 1. července, o jeho startu budou nemocnice informovány. Šest set milionů korun na splnění tohoto plánu právě vyhradila vláda ze státního rozpočtu, dalších 400 milionů potřebných pro soukromé nemocnice půjde z rezerv našeho ministerstva, vysvětlil postup ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík a dodal, že celoroční náklady na takové navýšení budou zhruba dvě miliardy korun. Pro rok 2018 už s výdaji na příplatky sestrám za směnný provoz u lůžka bude počítat úhradová vyhláška.

Fakultní nemocnice se do dotačního programu hlásit nemusí, peníze pro přidání peněz dostanou formou příspěvku na provoz. Ostatní nemocnice mohou žádat prostřednictvím svých krajů či hlavního města Prahy. Formuláře a návody jsou již nyní k nalezení na webových stránkách ministerstva zdravotnictví. Posouzení žádosti bude trvat přibližně 15 dnů, dotace je poskytována na druhé pololetí tohoto roku. Od ledna 2018 bude navýšení mezd zajištěno příslušným navýšením úhrad ze zdravotního pojištění.

„Je pravda, že zvýšení platů si zaslouží veškerý zdravotnický personál. V tuto chvíli řešíme pouze akutní nedostatek sester u lůžek. Platí, že na konci roku budou všem pracovníkům ve zdravotnictví zvýšeny tarify o 10 procent,“ doplnil ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík.

 

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

(foto: pixabay.com)