BBC: Počet komunitních sester v NHS od roku 2010 poklesl téměř o polovinu

Komunitní zdravotní sestry a bratři hrají klíčovou roli pro udržení pacientů v jejich domácím prostředí poskytnutím dohledu a péče v jejich domovech. Počet komunitních sester v rámci Národní zdravotní služby (NHS) však od roku 2010 poklesl téměř o polovinu. Důvodem může být částečně přechod k jiným organizacím. Podle Nursing college ale tato čísla odpovídají jejich průzkumu, podle kterého komunitní týmy čelí náporu pacientů a klientů. Práce komunitní sestry je náročná, protože se často musí v terénu rozhodovat samy bez dalšího zázemí. Nicméně jejich role je klíčové pro snížení počtu hospitalizací, které jsou nákladné a pro starší osoby často rizikové a vést k následným problémům. Temba Ndirigu, zkušený komunitní bratr (“community matron“) říká: “V nemocnici máte zázemí a pocit, že máte vše pod kontrolou, v terénu, když vstupujete do domácnosti pacienta, je to přesně naopak.” 

Stejně jako pro zabránění zbytečným hospitalizacím je pozice komunitní sestry klíčová pro včasné propouštění pacientů, což má rovněž zásadní význam zejména pro starší pacienty. Oba sektory, nemocnice a komunitní péče jsou přitom na sobě závislé. Pokles komunitních pracovníků se projeví v nárůstu pacientů v nemocnicích. Kdybychom tady nebyli, nemocnice by byly plné říká Thea Stein, ředitelka Leeds Community Healthcare. S nedostatkem personálu bojujeme neustále, říká.

Práce komunitní sestry je často neviditelná, vyžadující nasazení a obětavost.

Pokud se má zdravotnictví vyrovnat s rostoucím počtem křehkých starších lidí s různými nemocemi a zdravotními problémy, je práci komunitních sester zásadní.

 

Zdroj: BBC

 

(foto: pixabay.com)