Na ombudsmanku se stále více lidí obrací kvůli důchodům a dávkám

Veřejný ochránce práv dostává stále více podnětů z oblasti sociálního zabezpečení. Ve 2. čtvrtletí jich bylo 469, což je téměř dvojnásobek ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Nikdy v minulosti se na ombudsmana neobracelo tolik lidí s podněty týkajícími se důchodů a dávek, jako je tomu v letošním prvním a druhém čtvrtletí. Jediné období, které se k nim se 412 podněty statisticky přiblížilo, bylo 4. čtvrtletí roku 2012, kdy se v podnětech odráželo zavedení problematické sKarty.

Z oblasti sociálního zabezpečení se téměř dvě stovky podnětů týkaly důchodů (především invalidních), dalšími častými tématy byly dávky pro osoby se zdravotním postižením a dávky pomoci v hmotné nouzi (v obou případech po 90 podnětech).

O něco méně často si naopak lidé ombudsmance stěžovali na záležitosti související se zaměstnaností a prací nebo s ochranou práv dětí a rodiny.

Ve 2. čtvrtletí ombudsmanka vyřídila celkem 2 113 podnětů, z toho 1489 v působnosti. Pochybení zjistila ve 140 případech. Nejčastěji v oblasti stavebního řádu a sociálního zabezpečení. U podnětů týkajících se stavebnictví úřady chybovaly v každém 6. případu.

 

Zdroj: Veřejný ochránce práv