Vnitro: Počet nelegálních přechodů do Německa klesá

Ministerstvo vnitra ČR se na svých stránkách “důrazně ohradilo” proti zavádějícím informacím, které se objevily v některých médiích ve věci nelegální migrace na společných hranicích mezi Českem a Německem. Česká policie ve spolupráci se Spolkovou policií v Německu podle Mariky Vitnerové z tiskového odboru řeší všechny případy nelegální migrace na společných hranicích. Počet cizinců, kteří se snaží nelegálně překročit česko-německou hranici přitom podle informací od německých kolegů klesá.

Německo za pět měsíců tohoto roku zaznamenalo 1905 nelegálních migrantů, tzn. za jeden měsíc 381 případů. Jde o údaje, do kterých se počítají i např. občané Moldávie či Ukrajiny, kteří chtějí v Německu nelegálně pracovat, občané Turecka, žijící v Německu, kteří u sebe  při návratu do SRN nemají cestovní doklady, a další cizinci, kteří nemají zaplacené pokuty, jsou v pátrání, mají zákazy pobytu atd.

„Česká policie má trvalá opatření k zamezení sekundární migrace v EU a úzce spolupracuje s policejními orgány sousedních zemí,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podle statistik bylo k 30. 6. 2018 celkem zjištěno 124 případů tranzitní nelegální migrace. Co se týče vývoje na migračních trasách, počty osob, které do Evropy nelegálně přicházejí, klesly na úroveň roku 2012, tedy období před migrační krizí.