MMR má připraveno 15 milionů korun na bezbariérové přístupy

Dnešním dnem se otevírá příjem žádostí o podporu pro rok 2019 v programu Bezbariérové obce. Žadatelé v něm mohou získat dotaci na odstraňování bariér v budovách domů s pečovatelskou službou a v budovách městských a obecních úřadů, nebo na distribuci euroklíčů. Na projekty má ministerstvo nachystáno 15 milionů korun.

 „Tyto peníze poputují na vybudování plošin i vstupů do objektů obecních a městských úřadů a na odstranění bariér, které představují omezení pro naše handicapované spoluobčany. Snažíme se jim alespoň tímto způsobem ulehčit životy,“ uvedla ministryně Klára Dostálová.

Program je realizován dvěma podprogramy. Cílem prvního z nich s názvem Odstraňování bariér v budovách domů s  pečovatelskou službou a v budovách městských a obecních úřadů je zajistit státní podporu investičních a neinvestičních záměrů obcí při odstraňování bariér v budovách městských a obecních úřadů a v budovách domů s pečovatelskou službou. Podpora je určena na odstraňování bariér při vstupu do budov a výstupu z nich, odstraňování bariér uvnitř budov, bezbariérové úpravy sociálních zařízení ve veřejných prostorách a pořizování zdvižných a transportních systémů. Na podprogram je připraveno 10 milionů Kč.

Cílem druhého podprogramu nazvaného Euroklíč je zajistit osobám se sníženou schopností pohybu rychlou dostupnost veřejných sociálních a technických kompenzačních zařízení tím, že tato zařízení budou osazena jednotným eurozámkem a současně bude systémově zajištěna distribuce euroklíčů. Na podprogram je připraveno 5 milionů Kč.

Žádosti budou přijímány nejpozději do 28. února 2019, do 12 hod. (včetně), přičemž rozhodným bude den podání žádosti do podatelny MMR. Více informací zde.

 

Zdroj: MMR