V roce 2018 v Evropě na spalničky zemřelo 72 osob dětí a dospělých. Proti nemoci se lze přitom bezpečně očkovat

Spalničky jsou pětkrát infekčnější než chřipka. Jeden z pěti případů onemocnění vede k vážným komplikacím, jako jsou zápal plic (pneumonie), encefalitida (infekce způsobující otok mozku), slepota, těžký průjem a související dehydratace nebo infekce ucha. Přestože je k dispozici bezpečná, účinná a finančně dostupná vakcína, v roce 2017 na toto onemocnění na světě zemřelo 110 000 lidí, většinou dětí do pěti let. V roce 2018 v Evropském regionu WHO zemřelo na spalničky 72 dětí a dospělých. Většina úmrtí způsobených spalničkami je způsobena komplikacemi spojenými s onemocněním. Závažné komplikace jsou častější u dětí ve věku do 5 let nebo u dospělých starších 30 let.

Spalničky jsou stále běžné v mnoha rozvojových zemích – zejména v částech Afriky a Asie. Převážná většina (více než 95 %) úmrtí na spalničky se vyskytuje v zemích s nízkými příjmy na obyvatele a málo rozvinutým zdravotnictvím. 

Před zavedením vakcíny proti spalničkám v roce 1963 se rozsáhlé epidemie vyskytovaly přibližně každé 2-3 roky a vedly každoročně ke zhruba 2,6 milionu úmrtí. Mezi lety 2000 až 2017 došlo díky očkování k poklesu úmrtí ve světě o 80 %. Podle odhadů tak bylo zachráněno 21,1 mil. životů.

Spalničky jsou vysoce infekční a vážné virové onemocnění. Nemoc se šíří kašláním a kýcháním, blízkým osobním kontaktem nebo přímým kontaktem s infikovanými sekrety z nosu nebo krku.

Prvním příznakem spalniček je obvykle vysoká horečka, která začíná asi 10 až 12 dní po expozici viru a trvá 4 až 7 dní. Během počáteční fáze se mohou rozvinout závratě, kašel, načervenalé oči a malé bílé skvrny na obličeji. Po několika dnech se objeví vyrážka, obvykle na obličeji a horní části krku. Během přibližně 3 dnů se vyrážka rozšiřuje a nakonec dosahuje rukou a nohou. Vyrážka trvá 5 až 6 dní a poté zmizí. V průměru se vyrážka objeví 14 dní po expozici viru (v rozmezí od 7 do 18 dnů).

Virus zůstává aktivní a nakažlivý ve vzduchu nebo na infikovaných površích po dobu až 2 hodin. Může být přenášena infikovanou osobou ze 4 dnů před nástupem vyrážky až 4 dny po vyrážce.

Závažný průběh nemoc je pravděpodobnější u špatně vyživovaných malých dětí, zejména těch s nedostatečným obsahem vitaminu A nebo jejichž imunitní systém byl oslabený HIV / AIDS nebo jinými nemocemi.

 

Zdroj: WHO