EK ČR: Počet nově zahájených exekucí ve druhém čtvrtletí meziročně poklesl

Exekutorská komora ČR (EK ČR) nesouhlasí s interpretací dat o změně trendu v počtu nově zahájených exekucí. Ve druhém čtvrtletí roku 2019 totiž došlo k meziročnímu poklesu v počtu nově zahájených exekucí o 8 945 ve srovnání se stejným obdobím roku 2018. Komora to uvedla v tiskové zprávě. Reaguje tak na vyjádření ředitele Institutu prevence a řešení předlužení Radka Hábla v médiích, podle kterého počet exekucí roste tři čtvrtletí po sobě.

Podle exekutorů počet zahájených exekucí v prvním čtvrtletí meziročně skutečně vzrostl. Tento trend se obrátil v květnu, kdy bylo meziročně zahájeno o 2 000 exekucí méně. V červnu 2019 bylo zahájeno vůbec nejméně exekucí za posledních 10 let.

Příčiny prvotního nárůstu nově podaných exekučních návrhů na přelomu roku a v jeho prvním čtvrtletí Exekutorská komora spatřuje zejména ve schválení a blížící se účinnosti novely insolvenčního zákona (k té došlo od 1. června 2019), která změkčila pravidla pro vstup dlužníků do procesu oddlužení. S novelou byla spojena očekávání nárůstu počtu insolvenčních řízení, přičemž v průběhu procesu oddlužení se není již možné zahájit či provést exekuční řízení. Věřitelé se tedy dle názoru Komory snažili zahájit před novelou co nejvíce exekučních řízení, aby tím bylo zajištěno jejich pořadí pro případ, že dlužníci nebudou v insolvenčním řízení osvobozeni od placení svých závazků a exekuční řízení se opětovně rozběhnou.

Další příčinou mohla být i nervozita kolem velmi diskutované, avšak několikrát odkládané, novely exekučního řádu. Ve Sněmovně již od podzimu leží novela exekučního řádu z dílny České pirátské strany a rovněž vláda do sněmovny poslala na začátku tohoto měsíce svůj vlastní návrh novely. Podle těchto novel by došlo v různé míře k omezení věřitelů, kteří by si již nadále nemohli vybírat exekutora zcela volně. Svou roli zcela jistě může hrát i uvažované zpoplatnění exekučního řízení a zavedení povinných záloh.

Z výše uvedených skutečností Exekutorská komora odhaduje, že ve druhém pololetí bude počet nově podaných exekučních návrhů klesat, a to celkově i v meziročním srovnání. Avšak na seriózní hodnocení je třeba počkat alespoň do září či října tohoto roku.

 

Zdroj: Exekutorská komora ČR (EK ČR)

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.