Publikace: Asistence lidem s disabilitou při katastrofách

Publikace Asistence lidem s disabilitou při katastrofách se soustředí na spolupráci s lidmi se zrakovým, sluchovým, psychickým či pohybovým postižením. Jejím cílem je zlepšit krizovou připravenost a spolupráci policistů, hasičů, zdravotnických záchranářů a dalších s lidmi se zdravotním postižením při řešení mimořádných událostí. Jedná se o stručnější variantu výstupní publikace „Assisting People with Disabilities in Case of Disaster – European Network for Psychosocial Crisis Management“, kterou v roce 2017 vydal Německý federální úřad pro civilní ochranu a asistenci při katastrofách, který koordinoval výše uvedený projekt. Příručka je adaptovaná pro české prostředí.

Příručka vznikla v rámci evropského projektu EUNAD (viz základní informace), který se zaměřoval na specifika interakce a komunikace členů zasahujících složek a dalších pomáhajících s lidmi s různými typy postižení v kontextu krizí, katastrof a traumatu. 

Projekt se zaměřoval na potřeby a specifika interakce a komunikace členů zasahujících složek a dalších pomáhajících s lidmi s různými typy postižení v kontextu krizí, katastrof a traumatu. Příručka poskytuje hlavní vodítka pro lepší připravenost a znalost potřeb a reakcí těchto osob. Je určena nejen pro situace konkrétní pomoci, ale i pro jejich organizaci a zajištění. Obsahuje přehled teoretických východisek, která mohou být nápomocna při krizovém plánování.

Partnerem projektu EUNAD IP za ČR je Karlova Univerzita v Praze spolu s Ministerstvem vnitra ČR a policií ČR. Po odborné stránce k výsledkům významně přispěl také Hasičský záchranný sbor ČR, který se spolupráci s lidmi s disabilitou věnuje již dlouhodobě.

Ministerstvo vnitra vydalo publikaci v tištěné verzi v nákladu 600 ks pro účely vzdělávání psychologů, krizových interventů a dalších expertů Integrovaného záchranného systému (IZS). Veškeré materiály včetně výstupní publikace jsou umístěny na webových stránkách projektu www.eunad-info.eu

Videodokument “Práce s obětí se speciálními komunikačními potřebami”

Výsledkem spolupráce na projektu je také videodokument “Práce s obětí se speciálními komunikačními potřebami” (viz níže). Jeho cílem je zlepšit práci zasahujících složek IZS při práci s disabilitou. Dokument obsahuje základní doporučení co dělat a nedělat při práci s lidmi se specifickými potřebami.

 

Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR, Hasičský záchranný sbor ČR (HZS ČR)

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.