Česko chce z Vietnamu přilákat zdravotní sestry a zavést přímé spojení mezi Prahou a Hanojí

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) 30. září 2019 jednal na zahraniční cestě ve Vietnamu se svým vietnamským protějškem, ministrem veřejné bezpečnosti Tô Lâmem. Tématem jednání byla zejména policejní spolupráce, výměna informací a zavedení přímého leteckého spojení z Hanoje do Prahy. „Vzhledem k tomu, že je vietnamská komunita v České republice třetí nejpočetnější národnostní menšina, je pro nás spolupráce a výměna informací s vietnamskou stranou naprosto klíčová,“ uvedl ministr vnitra s tím, že by byl rád, kdyby se spolupráce ještě více prohloubila. Oba ministři se proto společně domluvili na vzniku společné pracovní skupiny. Česká republika je také připravená pomoci s výcvikem vietnamské policie a hasičů.

Česko má zájem o vysoce kvalifikované vietnamské pracovníky

Jan Hamáček ocenil, že se v posledních letech rozvíjí spolupráce v oblasti školství a roste počet vietnamských studentů studujících na českých vysokých školách. V ekonomické migraci potvrdil otevření nového programu pro vysoce kvalifikované pracovníky, který lze využít i pro zdravotnický personál, například zdravotní sestřičky.

Ministři také v souvislosti s rozvojem cestovního ruchu v obou zemích hovořili o zavedení přímého leteckého spojení mezi Prahou a Hanojí. Česká republika jeho zavedení podporuje. V souvislosti s tím proběhne mezi českou a vietnamskou stranou ještě diskuse o nastavení mechanismů při kontrole cestujících a prevence migračních rizik.

Během pracovní cesty se Jan Hamáček setká i s vietnamským premiérem Nguyen Xuan Phucem.

 

Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.