Hamáček: Jsme připraveni i na odchod Británie bez dohody

Česká republika je připravena i na situaci, že mezi Velkou Británií a Evropskou unií nedojde k dohodě o vystoupení z EU. V případě tvrdého brexitu totiž začne platit “brexitový zákon”. Ten má Britům v Česku, jejichž počet se odhaduje na 8 tisíc, dočasně garantovat obdobná práva jako mají občané EU. Británie se naopak recipročně zavázala ochránit práva českých občanů ve Spojeném království. Jejich počet je odhadován na 40 tisíc.

„Byl jsem opětovně ujištěn britskou stranou, že naši občané budou mít v rámci reciprocity stejné zacházení jako britští občané v České republice,“ sdělil v pondělí po setkání s britským ministrem pro vystoupení z EU Stephenem Barclayem ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Hamáček současně zdůraznil důležitost vztahů mezi Českem a Velkou Británií v oblasti bezpečnosti. Oba ministři ujistili veřejnost, že budou pokračovat i po brexitu.

Brexitový zákon

Brexitový zákon řeší otázky spojené s pobytem, uzavíráním manželství, nabýváním občanství České republiky, přístupem na trh práce, existujícím penzijním připojištěním a stavebním spořením, jakož i status vysokých škol, studentů a akademických pracovníků, otázku přímých daní či uznávání odborných kvalifikací. Má předejít závažným komplikacím s pracovním povolením či zdravotním a sociálním systémem pro britské občany i pro české instituce.

Zákon nabude účinnosti v případě, že Spojené království Velké Británie a Severního Irska vystoupí z Evropské unie bez dohody o vystoupení. Pokud následně dojde před 31. prosincem 2020 k dohodě o vystoupení, zákon pozbude platnosti. Jestliže k dohodě nedojde, právní postavení britských osob se od 31. prosince 2020 bude v Česku řídit platnými předpisy pro státní příslušníky a právnické osoby třetích zemí.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.