Nová kniha: Rodinné skupinové konference

Institut pro kriminologii a sociální prevenci vydal v ediční řadě Studie publikaci Rodinné skupinové konference. Jejím tématem jsou zkušenosti s uplatněním uvedeného restorativního opatření v našich podmínkách, konkrétně pak v rámci projektu Probační a mediační služby „Na správnou cestu!“, který probíhal v letech 2014-2015. Publikace prezentuje názory a zkušenosti přímých účastníků konferencí (obětí, pachatelů i facilitátorů) a zabývá se i účinností konferencí z hlediska následné recidivy pachatelů. V teoretickém úvodu jsou navíc shrnuty poznatky z obdobných zahraničních kriminologických výzkumů.

Za „kolébku“ rodinných skupinových konferencí je považován Nový Zéland. Ve snaze řešit velký podíl mladistvých z řad původního obyvatelstva mezi pachateli trestných činů byl v této zemi přijat v roce 1989 zákon, který umožnil využít tzv. „Whanau konference“ jako standardní způsob projednání všech méně závažných případů.

Novozélandský model konferencí se následně stal inspirací pro další země, mimo jiné Austrálii, USA, Severní Irsko, Belgii či Holandsko. Přes rozdíly, které se v praxi objevují a které souvisejí se snahou přizpůsobit konference místním podmínkám, zůstávají jejich základní principy stejné. Jde především o respekt pro rodinné příslušníky, možnost vyjádření pro všechny účastníky, citlivost ke kulturním i rodinným odlišnostem a důraz na zapojení oběti do rozhodnutí o řešení případu a o nápravě škody.

Využití rodinných skupinových konferencí v České republice usnadňuje skutečnost, že principy restorativní justice jsou jedním z koncepčních východisek systému soudnictví ve věcech mládeže. Důraz není kladen na potrestání pachatele, ale spíše na hledání způsobu, jak mu umožnit žít v souladu se zákonem, nalézt své sociální uplatnění a zároveň předejít konfliktním situacím souvisejícím se stíhanou trestnou činností.

Viz stručný přehled výsledků

 

Zdroj: Institut pro kriminologii a sociální prevenci (IKSP)

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.