Vláda nabídla sociálním partnerům 37 milionů na podporu vzájemného vyjednávání. O výši příspěvku rozhodne tripartita

Vláda schválila výši příspěvku organizacím zaměstnanců a zaměstnavatelů ve výši 36, 8 milionu korun. Požadovali 37,5 milionu. V roce 2020 se sociální partneři chtějí zaměřit zejména na problematiku agenturního zaměstnávání, genderové aspekty spojené se zabezpečením osob v důchodovém věku, polarizaci českých podniků v důsledku Průmyslu 4.0, dopady harmonizace daní a daňových návrhů na podnikatelský sektor, podporu zaměstnanosti, zvyšování adaptability pracovní síly v budoucím světě a práva zaměstnanců v souvislosti s digitalizací a robotizací. Stát poskytuje finanční příspěvek sociálním partnerům na základě dohody mezi vládou, zástupci zaměstnavatelů a odborů v rámci Rady hospodářské a sociální dohody ČR, tzv. tripartity. Právě ta by mělo rozhodnout o konečné podobě a výši státního příspěvku.

“Všechny návrhy byly posouzeny ve spolupráci napříč ministerstvy z hledisek účelnosti, efektivnosti, hospodárnosti a z hlediska případných překryvů s projekty financovanými z Evropského sociálního fondu,“ řekla po jednání vlády ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Příspěvky jsou poskytovány sociálním partnerům, kteří jsou členy tripartity, tedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), Asociace samostatných odborů (ASO), Svazu průmyslu a dopravy ČR  a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR (KZPS ČR).

 

Zdroj: MPSV

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.