Vládní výbor uvítal upuštění od uzavírání dohod ohledně nezletilých v novele občanského zákoníku

Výbor pro prevenci domácího násilí a násilí na ženách při Radě vlády pro rovnost žen a mužů se ve čtvrtek 6. září 2019 v návaznosti na zákon o zálohovaném výživném uvítal rozhodnutí Ministerstva spravedlnosti upustit od koncepce uzavírání dohod ohledně nezletilých v návrhu novely občanského zákoníku.

Na svém třetím letošním setkání byl výbor také mimo jiné informován o tom, že některé organizace poskytující sociální služby se setkávají s tím, že jsou ze strany kontrolních orgánů postihovány za poskytování doprovodných služeb obětem domácího násilí.

Členové byli také informováni o rozboru naplňování Úmluvy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí (tzv. “Istanbulská úmluva”) ve vybraných státech Rady Evropy a vyhodnocení pilotního projektu signalizačních zařízení, která mají obětem domácího násilí umožnit rychle kontaktovat policejní orgány.

Výbor každoročně schvaluje zprávu o plnění “Akčního plánu prevence domácího a genderově podmíněného násilí na léta 2019 – 2022” a formuluje stanoviska a doporučení v této oblasti.

 

Zdroj: Vláda ČR

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.