Ministerstvo zdravotnictví podpoří vznik šesti ordinací pro osoby bez přístřeší

Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo ve čtvrtek 17. října 2019 výzvu k předkládání žádostí o dotaci v rámci programu “Poskytování zdravotně sociálních služeb osobám bez přístřeší a osobám ohroženým ztrátou přístřeší”, jehož účelem je poskytování zdravotně sociálních služeb. Služby tohoto typu vzniknou v 6 velkých městech (Praha, Brno, Ostrava, Liberec, Olomouc, Plzeň), a budou fungovat po dobu 24 měsíců. Maximální výše dotace na realizaci jednoho pilotního provozu/jeden region je 7 492 454 Kč.

Cílem Programu je usnadnit přístup ke zdravotní péči pro osoby, u kterých se vyskytuje problém zařazení se do systému zdravotní péče v ČR. Účelem projektu je zajistit, aby v ordinacích bylo osobám bez domova či ohroženým ztrátou bydlení umožněno ošetření, a to v rámci poskytování neodkladné péče a standardní zdravotní péče včetně té preventivní. Součástí podpory je tedy i preventivní působení ve vztahu k zneužívání návykových látek a rozvoji adiktologických poruch, včetně zlepšení informovanosti o infekčních onemocněních. V neposlední řadě budou tyto aktivity doplněny osvětovou činností.

„Náš zdravotní systém garantuje všem občanům stejný přístup ke zdravotní péči. Nicméně osoby bez přístřeší se často hůře sociálně adaptují, nemají osvojené hygienické návyky a vedle zdravotních obtíží, které se u nich vyskytují, se objevují i obtíže s komunikací. Mnohdy tak v případě problémů nevyhledají pomoc, jelikož mají obavy, že je lékaři nepřijmou. Pevně věřím, že díky péči v daných ordinacích dojde ke zlepšení zdraví populace bez domova a zároveň k rozpoznání infekčních a parazitárních onemocnění, čímž bude zabráněno dalšímu šíření těchto závažných onemocnění,“ uvedl ministr Adam Vojtěch.

Dotace je určena pro poskytovatele zdravotních služeb v souladu se zákonem o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, a zároveň jsou poskytovateli sociálních služeb pobytových, terénních a ambulantních. Další možnou variantou je, že je žadatel pouze poskytovatelem zdravotních služeb. V tomto případě naváže spolupráci s poskytovatelem sociálních služeb v rámci partnerství s finančním příspěvkem. Podmínkou poskytnutí dotace je zajištění pilotního provozu po dobu 24 měsíců, v souladu s Pravidly programu Poskytování zdravotně sociálních služeb, osobám cílové skupiny.

Poskytovatelé, kteří mají zájem pilotní ordinaci provozovat, mohou podat žádost o dotaci od 18. listopadu 2019 do 29. listopadu 2019. Podrobné informace k dotačnímu řízení jsou uvedeny na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví.

Pilotní provoz bude hrazen z projektu „Zvýšení dostupnosti a vytvoření možností zdravotní péče pro osoby bez domova”, reg. č.: CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_039/0009641 realizovaného Ministerstvem zdravotnictví ČR v rámci Operačního programu Zaměstnanost spolufinancovaného z Evropského sociálního fondu.

 

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.