KDU-ČSL navrhuje rodinnou důchodovou reformu

Lidovci představili na tiskové konferenci rodinnou penzijní reformu, která má zaručit spravedlivější důchody například pro maminky, které vychovali dítě, nebo pro vdovce a vdovy. „Je to možná jediná reforma důchodového systému, která má šanci na projednání v Poslanecké sněmovně v tomto volebním období,“ zdůraznil na tiskové konferenci poslanec Marian Jurečka.

„Tato novela pamatuje na mladé lidi, studenty, mladé rodiny, ale také na lidi, kteří jsou před důchodem a mají částečné úvazky z důvodu zdravotních komplikací, dále na lidi, kteří už v důchodu jsou a v neposlední řadě na vdovce a vdovy,“ vyjmenoval poslanec KDU-ČSL Marian Jurečka.

Lidovci navrhují, aby se vdovský a vdovecký důchod zvýšil z 50 na 80 procent možného vyměřovacího základu manžela nebo manželky. „V současném systému důchodového pojištění jsou na tom nejhůře právě vdovy a vdovci, kteří mají o 2 500 korun méně, než je průměrný důchod. Navíc jsou často ve složité životní situaci,“ řekl Jurečka.

KDU-ČSL také usiluje, aby se maminkám, případně tatínkům, přidalo 500 korun za každé vychované dítě k důchodu navíc. „Reagujeme tak na situaci, kdy mají v maminky zhruba o 1800 korun méně, než je průměrný důchod v České republice,“ okomentoval Jurečka s tím, že lidovci  nezapomínají ani na studenty. Těm by se jejich studium započítalo do náhradní doby pojištění.

Lidovci ve svém rodinném důchodovém balíčku neopomenuli ani rodiče, kteří mají tři a více dětí. „Navrhujeme, aby v tomto případě byla doba do deseti let věku nejmladšího dítěte opět započítávána do důchodu rodiče,“ zmínil Jurečka, který chce také snížit minimální dobu potřeby pro výpočet důchodu na deset let, kdy musí člověk pracovat v České republice.

„Dostáváme se tady do situace, kdy některé maminky, které řádně vychovávaly děti, případně i cizinci, kteří v Česku nějakou dobu pracovali, tak nemají vůbec nárok na důchod, protože dosáhnout těch 35 let, které jsou dneska nutné, se málo komu z těchto cizinců podaří,“ dodal na závěr Jurečka.

Předseda KDU-ČSL se také vyjádřil k aktuálnímu auditu Evropské komise k možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Zpráva je podle Komise finální. „Chtěl bych společně s předsedy dalších politických stran vyzvat ministerstva, aby respektovalo české a evropské právo, protože je to klíčové i pro další čerpání dotací v dalším plánovacím období Evropské unie,“ řekl šéf lidovců.

 

Zdroj: KDU-ČSL