Rodičovská vzroste jen těm, kteří ji budou čerpat ještě v roce 2020

Poslanci dnes přehlasovali senát a schválili vládní návrh na navýšení rodičovské od nového roku o 80 tisíc Kč na 300 tisíc všem rodinám s nejmladším dítětem do 4 let, které ještě v roce 2020 budou aktivně pobírat rodičovský příspěvek. Rodinám s vícerčaty se navyšuje příspěvek na 450 tisíc Kč. Novelu ještě musí podepsat prezident Miloš Zeman.

„Až do konce jsem bojovala za to, aby na navýšení rodičovské dosáhlo co možná největší procento rodin. O variantě pro všechny se mi ale pana premiéra nepodařilo přesvědčit. I tak ale hodně pomůžeme 280 tisícům rodin a všem nově narozeným,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Všichni, kterých se zvýšení rodičovského příspěvku týká, obdrží od úřadů práce informativní dopis. Případnou změnu rychlosti čerpání příspěvku by měly řešit především rodiny, jejichž dítě bude mít v roce 2020 čtyři roky.

Nově se mění také limit pro čerpání rodičovské ze 7 600 Kč na 10 tisíc Kč u těch, kteří nedoložili příjem. To jsou například studenti, OSVČ, nezaměstnaní, nebo lidé s velmi nízkými příjmy.

Zvyšuje se také měsíční limit pro umístění dětí do 2 let v předškolní péči na dvojnásobek (ze 46 na 92 hodin), aniž by přišli o rodičovský příspěvek.

Schválený návrh má rodičům umožnit lepší sladění pracovního a rodinného života.

 

Zdroj: MPSV