MPSV vyplatí sociálním pracovníkům na obcích desetitisícové odměny za nasazení v koronakrizi

Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes vyhlásilo mimořádné dotační řízení pro poskytnutí dotace na odměny pro sociální pracovníky na obecních úřadech. Odměny v řádech desítek tisíc korun budou 1 420 pracovníkům obcí vyplaceny za jejich zvýšené pracovní úsilí za období od 13. března 2020 do 31. května 2020, kdy pomáhali zejména seniorům, občanům se zdravotním postižením a rodinám s dětmi překonat náročné období nouzového stavu. V rámci společné debaty se dnes s jejich zástupci sešla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Výsledky dotačního řízení budou vyhlášeny počátkem října 2020.

Zmíněná dotace na mimořádné odměny, financovaná ze státního rozpočtu na rok 2020, bude poskytnuta Hlavnímu městu Praze, obcím s rozšířenou působností   a obcím s pověřeným obecním úřadem. Tyto odměny náleží sociálním pracovníkům zmíněných úřadů za mimořádné pracovní nasazení ve ztíženém pracovním prostředí, kdy byli z důvodu nezbytného přímého osobního kontaktu   s návštěvníky úřadu vystaveni permanentnímu riziku nákazy COVID-19.

Odměny pro jednotlivé pracovníky se budou pohybovat v řádech desítek tisíc korun. Např. sociální pracovník, který vykonával činnost sociální práce na plný úvazek a po celou dobu nouzového  stavu,  může  získat  odměnu  až  ve  výši 24 544 Kč hrubého.

Výsledky dotačního řízení budou vyhlášeny počátkem října 2020.

 

Zdroj: MPSV