Nikoli rychle a zběsile, ale bezpečně na silnici v každém věku. Odstartoval druhý ročník projektu Senior bez nehod

Stejně jako v loňském roce i letos podpořilo Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) projekt Senior bez nehod. Ten se prostřednictvím divadelních přednášek snaží přispět ke snížení nehodovosti seniorů a zbavit je strachu za volantem nebo třeba v MHD. Seznamuje je také s možnými riziky chování v silničním provozu a informuje je i o užívání léků nebo zdravotních omezeních v souvislosti s řízením. Přednášky potrvají až do prosince 2021.

„Stačí vteřina a může se stát obrovské neštěstí. To se týká každého z nás, i seniorů. Statistiky navíc ukazují stále častější dopravní nehody této skupiny lidí. Těší mě, že už podruhé můžeme jako ministerstvo podpořit takovouto smysluplnou akci, která našim babičkám a dědečkům nejen připomene, jak být v bezpečí na cestách, ale i na co si dát pozor a jak v daných situacích správně reagovat. Opakování je matka moudrosti – a to platí v každém věku,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Cílem projektu je snaha snížit nehodovost seniorů a jejích následků. Senioři budou formou přednášek se zakomponovanými divadelními prvky a následnou diskuzí seznámeni se specifiky svého nehodového chování v silničním provozu a s opatřeními, která by měla přispět ke zvýšení jejich bezpečnosti na silnicích.

Program se týká nejen zásad bezpečného chování v roli chodce, cyklisty, motocyklisty nebo řidiče motorového vozidla, ale i toho, jak se bezpečně chovat při přepravě prostředky hromadné dopravy.

První setkání se uskutečnilo v pondělí 21. září v opavském Hlučíně a přednášet se bude postupně ve všech okresech České republiky. Pořadatelé plánují celkem dvě stovky přednášek ve vybraných obcích. Ale myslí i na seniory, kteří bydlí v místě, kde přednášky plánované nejsou. Ti obdrží vzdělávací balíčky a edukaci si bude řídit sama obec.

Vůbec první ročník projektu se konal na přelomu roku 2018/2019 a nesl název Bezpečný senior v dopravě. Jeho součástí bylo celkem tři sta čtyři divadelních přednášek a navštívilo je 19 208 seniorů.

 

Zdroj:  MPSV, seniorbeznehod.cz