Asociace poskytovatelů požaduje odklad plošného testování v sociálních službách

Prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb (APSS ČR) Jiří Horecký požádal ministra zdravotnictví Jana Blatného (nestr. za ANO) o posunutí termínu povinného testování klientů a zaměstnanců v sociálních službách. Poskytovatelé podle něj nejsou schopni do 11. listopadu, což je termín stanovený ministrem zdravotnictví, testy provést. V pátek ve 13 hodin podle Horeckého stále nebyly uzavřeny smlouvy mezi zdravotními pojišťovnami a dodavatelem antigenních testů.

Poskytovatelé se podle Asociace navíc potřebují na testování připravit. Je například nutné testy rozdělit do sad a balení pro jednotlivé poskytovatele dle počtu jejich zaměstnanců a klientů. Testování může začít nejdříve den po dodání testů (v případě, že poskytovatelé znají termín dodání).

Je zřejmé, že faktická distribuce začne počátkem příštího týdne a vzhledem k výše uvedenému není možné naplnit povinnost pravidelného testování v sociálních službách v termínu, který je jim nařízen, uvádí v dopise ministru zdravotnictví Horecký.

“Požadujeme odložení pravidelného testování pro dotčené sociální služby na 9. listopad, nejpozději však do 7 dnů od tohoto data”, uvádí Horecký v dopise adresovaném ministru zdravotnictví Blatnému.

Prezident Horecký současně požádat o stanovení postupu v problematických situacích u klientů s psychickým onemocněním, kteří podstatu a důvod testování nebudou chápat a budou se mu fyzicky bránit.

Povinnost testovat mají vybrané registrované sociální služby. Celkem se jedná o 2.327 sociálních služeb a zhruba 1.200 konkrétních organizací, z nichž zhruba 600–700 neposkytuje sociální služby o víkendu. Není jim tedy možné testy dopravit během soboty či neděle.

Registrované sociální služby s povinností testovat klienty a zaměstnance:

  • Domovy pro seniory (534 služeb)
  • Domovy pro osoby se zdravotním postižením (208 služeb)
  • Domovy se zvláštním režimem (369 služeb)
  • Týdenní stacionáře (47 služeb)
  • Chráněné bydlení (266 služeb)
  • Pečovatelské služby (699 služeb)
  • Osobní asistence (204 služeb)

 

Zdroj: Asociace poskytovatelů sociálních služeb