Ivan Gabal: K připomenutí Jana Sokola

Opakovaně jsme v posledních letech debatovali roli učitele a poměr výchovné, výukové a motivační role v práci kantorů.

Nemohu proto přejít výrok učitelky ve včerejších Událostech ČT, že nemá dost informací k vakcinaci a proto neví, zda se dá očkovat!

S takovými kantory se do otevírání škol snad ani nemůžeme pouštět a nechme školy zavřené. Nejsou indiferentní, jsou nebezpeční neznalostí, zdravotními riziky a demotivací sebe i dětí. Samozřejmě nevím kolik takových je, ale …

Mohlo by ministerstvo školství posbírat izraelská a jiná data o vlivu vakcinace na pandemii a dát je k dispozici učitelům a zřizovatelům škol, dříve než cokoli jiného. A všem.

Patřím generačně k rizikovým a covidem ohroženým, ale vydržím v izolaci o měsíc déle, aby dostali přednost v očkování kantoři. Ale přimlouvám se za to, aby před děti předstoupili právě a pouze ti očkování, protože jsou prokazatelně vzdělatelní a poučitelní. Ostatní budou děti deformovat opačným směrem – proti informacím a poznání, což je proti smyslu toho, o čem jsme s J. Sokolem debatovali, že kantor musí vést a usměrňovat i svými vlastním vzděláním, motivovat svou poučitelností.

A jen si povzdechnu: kritický výrok učitelky základní školy zůstal v ČT bez jakékoli odezvy redaktorů, stejně jako předtím minuty blábolící Okamura, který ovšem svými řečmi ohrožoval více dospělé než děti. Jsem koncesionář ČT a čekám, že bude plnit své kritické informační poslání, a ne prohlubovat krizi a “kácet” pomyslné stromy hlouposti na koleje vzdělání.

 

Ivan Gabal