Olomoucký kraj dá na podporu paliativní péče 7 miliónů. Podpoří hlavně domácí péči, ale také vzdělávání

Starost o umírající osoby nebo lidi v terminálním stádiu nemoci má podle hejtmanství v regionu vysokou úroveň. Olomoucký kraj ji chce udržet, a na podporu paliativní péče proto uvolní necelých sedm miliónů korun. Na domácí péči mají jít čtyři milióny korun, na lůžkovou paliativní péči pak dva a půl miliónu korun. Na vzdělávání lékařů i nelékařského personálu je připraveno 400.000 korun. Žádosti o podporu začne kraj přijímat v dubnu. Informace v pátek zveřejnil Olomoucký kraj.

„Nejvíce peněz půjde na podporu poskytovatelů, kteří zajišťují domácí paliativní péči. Téměř každý člověk chce totiž strávit poslední dny svého života doma v blízkosti rodiny,“ vysvětlil Dalibor Horák, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast zdravotnictví.

„Třetí dotační titul je určen na podporu odborných konferencí a vzdělávání v oblasti paliativní péče. Bez toho by nebylo možné udržet vysokou kvalitu poskytovaných služeb,“ dodal náměstek Horák.

V rámci celého dotačního programu bude k dispozici 6,9 miliónu korun. Žádosti o finanční podporu začne kraj přijímat v dubnu.

V nejbližší době pak krajská rada projedná ještě spuštění Programu pro vzdělávání v paliativní péči. Tam je pro zájemce z řad lékařů i nelékařského zdravotnického personálu připraveno 400 000 korun.