X
    Categories: Zprávy

MPSV spustilo novou online žádost o rodičovský příspěvek. Je jednodušší, tvrdí úřad

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) nově převedlo online žádost o rodičovský příspěvek do tzv. “klientské zóny” (jenda.mpsv.cz), která začala fungovat loni a soužila k podávání žádostí o jednorázový příspěvek na dítě ve výši 5.000 korun. V rámci této klientské zóny je možné podat novou žádost nebo také požádat o změnu výše rodičovského příspěvku (viz informace níže “Komu je příspěvek určen”). O rodičovský příspěvek mohou požádat všichni rodiče, ať už jsou zaměstnanci nebo OSVČ.

Ministerstvo chce do nového prostředí “klientské zóny” postupně převést všechny online žádosti o dávky státní sociální podpory, mezi které patří například také příspěvek na bydlení, přídavek na dítě nebo porodné či pohřebné (viz harmonogram digitalizace)

Rodičovský příspěvek nyní tvoří 63 % z celkového objemu poskytovaných dávek státní sociální podpory. V červnu 2023 tuto dávku podle údajů MPSV pobíralo přes 272 tisíc osob. Průměrná výše příspěvku činila 9.376 korun a stát na ni v červnu vydal přes 2,5 miliardy korun.

„Kladli jsme důraz na to, aby vše bylo maximálně intuitivní a zbytečně jsme například po žadatelích nechtěli složitě vypisovat údaje, které stát již má. Vše klienti vyřeší během několika minut z pohodlí domova, odkud pak mohou průběžně sledovat i stav vyhodnocení své žádosti,“ popsal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Co všechno můžete díky online žádosti vyřídit pohodlně z domova?

  • Podat novou žádost o rodičovský příspěvek
  • Sledovat aktuální stav vaší žádosti
  • Hlásit změny
  • Každé tři měsíce také máte možnost změnit si výši vámi pobíraného rodičovského příspěvku
  • Dočerpat jednorázově stávající příspěvek, pokud se vám narodí další dítě

O rodičovský příspěvek je možné dále žádat také osobně na místní pobočce úřadu práce (viz vzor žádosti níže).

Jak probíhá zpracování online žádosti

Komu je rodičovský příspěvek určen

Rodičovský příspěvek je určen všem rodičům dětí do 4 let. Nezáleží na příjmu domácnosti ani na tom, jestli čerpá matka nebo otec dítěte. Měsíční výši si volíte sami a její maximum závisí na vašich předchozích příjmech. Měsíční výši rodičovského příspěvku, kterou jste si původně zvolili, můžete jednou za tři měsíce změnit.

Nárok na rodičovský příspěvek má rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně celodenně a řádně pečuje o dítě, které je nejmladší v rodině, a to až do vyčerpání celkové částky 300 000 Kč, nejdéle do 4 let věku tohoto dítěte. V případě, že nejmladším dítětem v rodině jsou 2 a více dětí narozených současně, má rodič nárok až na vyčerpání celkové částky 450 000 Kč.

Pokud potřebujete pomoc s vyplněním žádosti, můžete se obrátit na bezplatnou linku Call centra ÚP ČR (800 77 99 00) nebo využít speciální e-mail rodicak@uradprace.czVíce informací o rodičovském příspěvku naleznete na webu MPSV nebo v tomto informačním letáku (viz také níže).

Bližší informace vám k tomu dají na kontaktním pracovišti Úřadu práce ČR podle místa vašeho skutečného pobytu.

Vzor žádosti o rodičovský příspěvek

Rodičovský příspěvek - vzor - strana 1
Rodičovský příspěvek - vzor - strana 2
Rodičovský příspěvek - vzor - strana 3
Rodičovský příspěvek - vzor - strana 4

Tiskopis a vzor žádosti pro případ preference osobního podání na pobočce nebo poštou je dostupný na webu MPSV a také na pobočkách úřadů práce.

MPSV chce moderní úřady práce. Úředníci mají mít více času na klienty

Resort čelí kritice kvůli délce vyřizování některých dávek. Digitalizace má být jedním z kroků k větší přívětivosti úřadu jak pro klienty, tak pro zaměstnance. „Vidíme, že klienti mají o moderní přístup zájem a oceňují ho. Statistiky jasně ukazují, že se nám podařilo výrazně zkrátit dobu vyřízení žádostí, a to i na pracovištích s nejvyšším vytížením. Nyní držíme zákonné lhůty, často se ale výrazně pohybujeme i pod touto hranicí,“ uvedl Jurečka.

Součástí transformace je koncept „jeden úřad“, který umožňuje efektivní rozložení pracovní zátěže mezi jednotlivými kraji v jednotlivých agendách a optimalizaci kapacit jednotlivých poboček. Pracovníci úřadů by měli mít díky automatizaci a zjednodušení zpracování žádostí více prostoru na poradenství. Úřad chce uvolněným pracovníkům nabízet nové pozice. „Cílem tedy není snížení počtu zaměstnanců, ale jejich efektivní využití na místech, kde kvalitní lidi potřebujeme,“ vysvětlil vrchní ředitel sekce informačních technologií MPSV a pověřený generální ředitel Úřadu práce Karel Trpkoš.

Máte obecné dotazy k rodičovskému příspěvku?

Obraťte se na Call centrum Úřadu práce:
Telefon: +420 800 779 900 (viz provozní doba Call centra)
Email: callcentrum@uradprace.cz

IT podpora

Máte technické problémy s klientskou zónou? Obraťte se na IT podporu MPSV na tel.č. +420 950 194 444 v provozní době nebo vyplňte formulář Zadání požadavku a pracovníci podpory se vám ozvou. Telefon: +420 950 194 444 (Online formulář Zadání požadavku).

Informační leták k rodičovskému příspěvku (stáhnout leták)

rodicovsky_prispevek_informacni_letak_uradprace.cz
ISPV: