Rizika budoucnosti – nové trendy chudoby a nerovnosti v ČR (30. března 2017, Senát)

Odborná konference (viz program níže) pořádaná předsedou Senátu Milanem Štěchem se koná 30. března 2017 od 9.00 hod. v Jednacím sále Senátu (Valdštejnské nám. 17/4, vchod z Valdštejnské ulice přes recepci A). 

Nerovnost je v České republice druhá nejnižší v Evropské unii. Co to znamená pro praktický život? Jak do hry vstoupí generace vychovávané již během fungování tržní ekonomiky? Jak je možné i přes relativně nízkou chudobu pracovat a přitom být chudý? Můžeme počítat s tím, že nerovnost a chudoba zůstanou v ČR nízké u dětí, mladých lidí i seniorů?

 

Program

8.15 – Registrace

9.00 – Zahájení Milan Štěch – Předseda Senátu Parlamentu ČR

9.15 – Panel 1: Pracovat a být chudý – nová realita všedního dne?

Moderuje Aleš Chmelař – Úřad vlády ČR

Česká republika v porovnání s dalšími zeměmi trpí jen nízkou mírou relativní chudoby. Díky vysoké zaměstnanosti přesto nepoměrně velká část populace pracuje a zároveň žije v chudobě. Jedná se o fenomén, na který bychom si měli zvykat, nebo kterému bychom se měli snažit předejít?

Doc. Ilona Švihlíková – ekonomka

Lucie Trlifajová – Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy

Alena Křížková, PhD. – Sociologický ústav AV ČR

10.45 Přestávka

11.00 – Panel 2: Chudoba žen, samoživitelů a dětí – od chudých žen k chudým dětem?

Moderuje Jana Maláčová – Ministerstvo práce a sociálních věcí

Roste počet dětí vychovávaných v neúplných rodinách. Daňový systém však pokračuje zejména v podpoře rodin úplných. Jaký to má vliv na míru chudoby samoživitelek a samoživitelů, a zejména jejich dětí a tedy budoucí šanci spokojeného života stále vzrůstající části populace vychovávané v neúplných rodinách? A jak se životní příjmy žen zobrazí v jejich důchodech?

Drahomíra Dubská, CSc. – ekonomka a statistička

Romana Volejníčková, PhD. – Sociologický ústav AV ČR

12.30 – Oběd

13:15 Panel 3: Dědičná chudoba a chudoba ve stáří – přichází do ČR problémy vyspělého světa?

Moderuje Dalibor Holý – Český statistický úřad

S nástupem možností rodičů výrazněji ovlivnit kvalitu vzdělání a startovní pozici svých dětí na trhu práce se můžeme brzy potýkat s novou tzv. dědičnou nerovností, která byla problémem spíše vyspělých zemí. Ta může mít na svědomí postupný a potenciálně významný nárůst nerovnosti a chudoby u mladé generace, která dnes vstupuje na trh práce. Je podobné riziko reálné? Velká část starobních důchodců dnes není ve statistickém pásmu chudoby, přesto v případě stagnujících reálných důchodů a zvýšených cen jejich spotřebního koše se v ní brzy ocitnout mohou. Hrozí nám tedy skokové zvýšení chudoby v dalších letech kvůli seniorům se stagnujícími důchody a postupně i kvůli dědičné chudobě mladých?

Daniel Prokop – Agentura Median

Martina Mysíková, PhD. – Sociologický ústav AV ČR

Lucie Vidovićová, PhD. – Masarykova univerzita v Brně

15.00 Ukončení

 

Stáhnout program.

 

(foto: pixabay.com)