Portál o sociálním bydlení pro občany, obce i neziskovky

Ministerstvo práce a sociálních věcí nabízí informace pro občany, obce a neziskové organizace na specializovaném portále o sociálním bydlení. Ten nabízí informace o finanční podpoře v oblasti bydlení, sociálních dávkách na bydlení, sociální práci, službách či investiční podpoře sociálního bydlení v ČR. Internetové stránky zřídilo MPSV ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj a Ministerstvem vnitra. „Je důležité, aby se měli občané v případě životních a existenčních problémů kam obrátit a získat potřebné informace. Řešení situace sociálního bydlení, z pohledu právního ukotvení, řadím mezi své hlavní priority,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Portál nabízí ke stažení dokumenty (analýzy, metodiky), zpravodaje sociálního bydlení a další dokumenty k tématu sociálního bydlení.

Kromě zveřejňovaných aktualit, výzkumů a řady dalších dokumentů je zde také poskytována přímá pomoc prostřednictvím odpovědí na tzv. „často kladené dotazy“ pro občany, obce a neziskové organizace.

Na stránkách jsou také sdíleny zkušenosti ze šestnácti obcí ČR a jejich rozdílným přístupem k sociálnímu bydlení. Jedná se o obce: Brno, Chomutov, Jindřichův Hradec, Kadaň, Křižánky, Most, Ostrava, Otrokovice, Pardubice, Plzeň, Praha 7, Praha 14, Štětí, Velké Hamry, Veselíčko a Vír.

Stránky vznikly díky projektu „Podpora sociálního bydlení“, v rámci kterého MPSV spolupracuje se šestnácti obcemi. Těm téměř dva roky poskytuje intenzivní podporu v oblasti sociálního bydlení a sociální práce a jejich zkušenosti slouží jako věcná inspirace pro ostatní města a obce z celé ČR.

 

 

O radu lze požádat osobně, e-mailem nebo telefonicky

V případě jakékoliv potřeby a dotazů je možné se skrze stránky spojit s Kontaktním centrem Sociálního bydlení a získat tak další užitečné informace. Kontaktní centrum je možné oslovit těmito způsoby: na e-mailové adrese socialni.bydleni@mpsv.cz nebo telefonicky na čísle +420 778 455 761. Pro případné osobní konzultace je nutné sjednat si schůzku předem, a to v rámci konzultačních hodin, které jsou vždy v pondělí od 12 do 16 hodin, ve středu a v pátek od 9 do 13 hodin.

Kontaktní centrum se nachází v Praze na adrese Na Maninách 876/7 v Holešovicích (mapa). Kancelář je umístěna v 5. patře. Pracovníci Kontaktního centra jsou také připraveni dohodnout se na jednání mimo pražskou kancelář.

 

Zdroj: MPSV