BBC: Téměř polovina poskytovatelů má problém s nedostatkem zaměstnanců

Téměř polovina poskytovatelů sociálních služeb pro dospělé v Anglii má potíže při náboru vhodných zaměstnanců. Počet volných míst v sektoru péče v Anglii za rok vzrostl o 22 tisíc na 110 tisíc. Nezisková organizace Skills for Care uvedla, že podíl neobsazených míst vzrostl z 6,6 % v roce 2017 na 8 % v roce 2018.

Podle zaměstnavatelů je těžké sehnat lidi, kteří mají pro péči “správné hodnoty”. Ministerstvo zdravotnictví a sociální péče uvedlo, že zahájí náborovou kampaň.

Podle dostupných údajů v letech 2017 až 2018  odešlo nebo změnilo práci 31 % pečovatelek a pečovatelů.

Průměrný plat pro pracovníky obcí v oblasti péče byl 9,80 liber za hodinu, v soukromém sektoru 8,12 liber. 

“Zaměstnavatelé často říkají, že jejich největší problém je najít zaměstnance se správnými hodnotami pro práci v oblasti péče, a to ukazuje, o jak velký problém se jedná”, uvedla Sharon Allen z organizace Skills for Care.

“Práce v supermarketech je s ohledem na míru odpovědnosti dobře placena. Práce v oblasti péče vyžaduje vysokou odpovědnost, a i když se snažíme o zaměstnance dobře starat, je fakt, že tato oblast není dobře placená,” uvedla Amy Esgate z Cambridge Housing Society (CHS).

Supermarket Aldi platí zaměstnancům 8,85 liber za hodinu a jeho konkurent Lidl v březnu zvýšil základní mzdu na 8,75 liber za hodinu. Morrisons, Asda a Marks a Spencer také platí 8,50 liber a více za hodinu.

Podle pečovatelky Jenny Balde (32 let) z domova Chiswick House (Norwich) nelze tuto práci dělat pro peníze. “Není to práce pro každého, někteří lidé pracují pro peníze a někteří ne. Abyste mohli tuto práci dělat, musíte ji mít rádi. Peníze nejsou důvodem, proč tuto práci děláte, protože toho musíte udělat více, než za co jste zaplaceni. Já mám ale tuto práci ráda a ráda pomáhám lidem”, uvedla Jenny Balde.

Vláda na podzim roku 2018 zahájí kampaň zaměřenou na nábor nových pracovníků do sociálních služeb. Zahájila také ve spolupráci  s Skills for Care veřejné konzultace o zaměstnanosti a podmínkách v sektoru péče. Výsledkem bude zelená kniha, která bude obsahovat návrhy, jak současnou situaci a nedostatek pracovníků zlepšit.

 

Zdroj: BBC News