Odsouzeným ve výkonu trestu se zvýší odměny za práci na 50 procent minimální mzdy

Vláda v pondělí 18. března schválila novelu nařízení vlády o výši a podmínkách odměňování odsouzených zařazených do práce ve výkonu trestu odnětí svobody, které zvyšuje odměny odsouzeným ve výkonu trestu za práci. Odměna za práci pro odsouzené ve výkonu trestu bude nově navázána pevně na výši minimální mzdy, a to na hodnotě 50 procent této částky. U prací zařazených do I. skupiny bude nově činit 6 675 Kč, v II. skupině 9 345 Kč, ve III. skupině 12 683 Kč a ve IV. skupině 16 020 Kč.

Vláda si od navýšení odměny pro vězně a pevnému navázání valorizace na minimální mzdu slibuje mimo jiné snížení zadluženosti odsouzených, což je jeden z rizikových faktorů recidivy. Zároveň také zvýší percentuálně podíl, který je odsouzeným srážen na úhradu výživného nezaopatřených dětí.

Dosud vláda zvyšovala odměnu za práci vězňům svými nařízeními, naposledy 1. dubna 2018, i tak se ale vzhledem k růstu mezd ve společnosti neustále rozevíraly příjmové nůžky mezi vězeňskou a mimovězeňskou populací. Po posledním navýšení minimální mzdy na 13 350 korun od 1. ledna 2019 klesla hrubá pracovní odměna odsouzených jen na 41,2 procenta minimální mzdy.

Vláda také schválila i rámcové priority zdravotně humanitárního programu MEDEVAC pro letošní rok. Hlavní prioritou programu budou opět zdravotnické aktivity, a to především vysílání lékařských týmů do zahraničí, pořádání odborných školení pro místní personál a poskytování finančních darů na budování zdravotnické infrastruktury ve spolupráci s významnými mezinárodními humanitárními organizacemi. Cílem programu je i letos poskytnout zdarma kvalitní lékařskou pomoc lidem, kteří jsou ve vážném zdravotním stavu, a to v místech, kde specializovaná péče není dostupná. Opět půjde o vysílání lékařských týmů do problémových oblastí a budování zdravotnické infrastruktury přímo na místě. Na Blízkém východě půjde o pomoc v Jordánsku, Libanonu a Iráku, na Ukrajině o aktivity v centrální části a ve východních oblastech pod ukrajinskou kontrolou. V rámci pomoci v severní Africe a Sahelu jsou cílové země Senegal, Etiopie a Maroko.

Program MEDEVAC už má za sebou za 27 let přes 200 zdravotních evakuací do Česka a jen za poslední dva roky přes 2000 operací především žen a dětí.

Vláda také schválila priority Koncepce Ministerstva vnitra pro asistenci uprchlíkům a státům pod silnými migračními tlaky pro rok 2019, tzv. program Pomoc na místě. Prioritami zůstávají severní a západní Afrika a oblast Sahelu, region Blízkého východu, především Jordánsko a Libanon, a také Balkánský poloostrov v čele se Severní Makedonií. V rámci Pomoci na místě ministerstvo vnitra podpoří celkem 60 miliony korun region Sahelu a severní Afriky, z toho 25 mil. Kč půjde například na podporu uprchlíků, hlavně žen a dětí, v Mali, Nigeru a Čadu, kde ministerstvo přispěje na obnovu infrastruktury nebo tzv. udržitelného živobytí. Na Blízkém východě, konkrétně v Jordánsku a Libanonu, podpoří 40 miliony korun projekty na zlepšení života, vzdělání či obživy syrských uprchlíků. Republika Severní Makedonie získá 25 mil. Kč na technické vybavení azylové a hraniční infrastruktury. 

Celkem je připraveno šest podpůrných programů, na které vláda na letošek vyhradila ze státního rozpočtu 150 milionů korun.

 

Zdroj: Vláda ČR, Ministerstvo vnitra ČR