Do 30. června by měl vzniknout internetový portál, kde budou znázorněny metriky, jak rychle stíhá stavební úřad vyřizovat žádosti a kolik bytů je v jaké fázi. Jako první krok chceme projekt probrat se starosty obcí a navrhnout vhodný právní rámec spolupráce, uvádí primátor Zdeněk Hřib, který projekt předložil Radě hl. m. Prahy.

Díky získaným datům bude město vědět, kde se stavební řízení zadrhávají a nejsou dodržovány zákonné lhůty.

“Abychom zabránili dalšímu zvyšování cen bytů, potřebujeme zefektivnit práci úřadů ve státní správě. Pokud zrychlíme postupy úřadů, bude moci trh reagovat rychlejší nabídkou a ceny bytů nebudou tak vysoké. Projekt navíc nebude ani nákladný, protože firma VITA Software už má data k dispozici a pouze je třeba nastavit jejich zpracování ve spolupráci s městskou firmou Operátor ICT a zveřejňování dat na open data,” dodává poslanec Jakub Michálek, který se na zpracování projektu podílel a pro kterého je dobře fungující trh s bydlením jedním z témat.

Vedle zrychlení stavebního řízení řeší Praha i další příčiny vysokých cen bytů jako jsou nedostatky v územním plánování, kde se pracuje na Metropolitním plánu a územních studiích na rozvojová území, funkční systém obecního bydlení či úprava legislativy kvůli Airbnb. Problémem zůstává také spekulativní nákup nemovitostí, který Praha jako atraktivní lokalita přitahuje.