Kdo pečuje? Zajištění podpory ve stáří (policy brief)

Analýza dat SHARE o dostupnosti rodinných příslušníků u osob ve věku 50+ ukazuje, že přítomnost manžela nebo partnera a sourozenců u jednotlivých generací klesá. Napříč všemi kohortami je pouze 10 % jedináčků (bez sourozenců). Mezi mladšími kohortami je méně sourozenců, přestože mají vyšší očekávanou dobu života. K dalším změnám ztěžujícím dostupnost péče v rámci rodiny patří také migrace a urbanizace.

Podle účastníků diskusního setkání na téma podpory starších lidí a perspektiv rodinné péče, které uspořádala Population Europe 28. ledna 2019, by péče ve stáří měla být společenskou odpovědností vymezenou jako lidské právo, kdy je každému poskytován minimální standard péče. Neformální péče by měla být chápána jako otázka lidských práv a měla by být zajištěna možnost volby jak pro pečující osobu, tak pro příjemce péče.

I když technologie mohou pomoci bojovat proti izolaci, praktická pomoc a osobní péče vyžaduje kromě časové dostupnosti také fyzickou blízkost, důvěru, emocionální blízkost a profesionální dovednosti. To vše je obtížnější nahradit digitalizací a novými technologiemi. Rozdíly v odměňování žen a mužů a další rizika spojená s devalvací péče by měla být řešena bojem proti ageismu, uvádí policy brief.

Setkání se zúčastnili zástupci organizací UNICARE Europa, Gray Pride, Sekce pro populaci EHK OSN, COFACE Europe, Eurocarers, AGE Platform, výzkumníci z Erasmus University Rotterdam, Centre d’Estudis Demogràfics v Barceloně nebo Max Planck institut pro demografický výzkum.

pb21_who_cares_web

 

Stáhnout policy brief.

 

Zdroj: Population Europe

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.