Víc zdravotně postižených dosáhne na příspěvek na kompenzační pomůcky

Na státní dotaci na takzvané zvláštní pomůcky dosáhne širší okruh postižených lidí. Sněmovna to dnes v poslanecké novele schválila. Změnu zákona připravil poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský s Národní radou osob se zdravotním postižením.

Schválená novela nově umožní 3 skupinám zdravotně postižených čerpat příspěvek na potřebné kompenzační pomůcky jako jsou například nájezdové ližiny, roštová rampa či elektrický skútr. Doposud totiž pacienti s těžkým postižením srdce, závažným onemocněním plic či s těžkým postižením cév dolních končetin byli v tomto ohledu diskriminováni. Mnozí z nich pak byli uvězněni ve zdech svého bytu, protože bez kompenzačních pomůcek nebyli schopni pohybu mimo své obydlí.

“Přijetím této novely napravujeme určitou křivdu k nemalé skupině zdravotně postižených, kteří doposud neměli nárok na příspěvek na pro ně potřebné kompenzační pomůcky. Jsem přesvědčen, že dnešním krokem jim ulehčíme jejich nelehký životní úděl a zlepšíme kvalitu jejich života”, uvedl poslanec Vít Kaňkovský, který byl hlavním předkladatelem návrhu.

“Splácíme aspoň částečně dluh, který vůči zdravotně handicapovaným v České republice máme. KDU-ČSL bude v tomto úsilí dále pokračovat, protože například v oblasti zaměstnávání zdravotně postižených máme co napravovat”, dodal předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

 

Tisková zpráva

 

Zdroj: KDU-ČSL

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.