Zaměstnání není jen způsob obživy, ale také možnost začlenit se do společnosti. Příspěvek na zaměstnance se zdravotním postižením by se měl zvýšit o 800 Kč

Na program 33. schůze Poslanecké sněmovny byl zařazen poslanecký návrh novely zákona o zaměstnanosti. „Touto iniciativou naplňujeme dohodu tripartity o dorovnání důsledku zvýšení minimální mzdy u zaměstnávání lidí se zdravotním postižením, kterým stát podporuje jejich zaměstnávání,“ řekla na tiskové konferenci poslankyně Alena Gajdůšková (ČSSD), která zařazení bodu navrhla.

Příspěvek navrhujeme navýšit o 800 Kč na jednoho zaměstnance. Celkový odhadovaný náklad je ročně přibližně 300 milionů korun. „Část těchto nákladů se do veřejných financí vrátí v podobě odvodů na sociálního a zdravotního pojištění a zároveň a tím, že tito lidí, zároveň jsou zaměstnaní, tak nebudou pobírat příspěvek v nezaměstnanosti,“ upozornila Gajdůšková.

Zaměstnávání lidí se zdravotním postižením je pro ně samotné velmi důležité. Jak řekla Ing. Iveta Pešková, ředitelka organizace Prosaz: „Pro nás nejde jen o způsob obživy ale také o možnost začlenit se do společnosti. Práce nás nutí naučit se spoustu věcí, které bychom se jinak ani nenaučili.“

„Jako hlavní předkladatelka jsem ráda, že se ukázalo při hlasování o tomto návrhu, že má širokou podporu ve sněmovně. A děkuji za ni. Pokusíme se, aby projednání zákona bylo co nejrychlejší. Budu navrhovat zkrácení lhůt jeho projednávání,“ řekla na závěr Gajdůšková.

Tisková zpráva (11. 7. 2019)

 

Zdroj: ČSSD

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.