Lidovci nesouhlasí s návrhem státního rozpočtu, chybí jim v něm podpora rodin i finance na sociální služby

KDU-ČSL nesouhlasí s vládním návrhem rozpočtu na rok 2020, který počítá se schodkem 40 miliard korun. Podle lidovců vláda v době ekonomického růstu dostatečně neinvestuje a naopak jen nezodpovědně utrácí. „Místo toho, abychom se připravovali na horší časy, projídáme vlastní rozpočet,“ okomentoval návrh rozpočtu předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

KDU-ČSL nepodpoří návrh státního rozpočtu především z důvodů chybějící důchodové reformy, jež zadělává na velké problémy budoucím vládám, nedostatečné digitalizace a nedostatečnému plánu investovat do dopravní infrastruktury. „Samotné přidávání důchodcům je dobře, ale bez důchodové reformy je to hrozící bomba do budoucnosti všech státních rozpočtů,“ řekl na tiskové konferenci předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek, který vidí největší možnou úsporu v rámci rozpočtu právě v digitalizaci státní správy. Navíc návrh rozpočtu neřeší financování sociálních služeb – opět chybí přibližně 1,2 miliardy korun a opět hrozí nedůstojné dohadování krajů s ministerstvem financí a ministerstvem práce a sociálních věcí o dofinancování krajských i neziskových poskytovatelů.

„Když se podíváme na vnitřní strukturu rozpočtu na příští rok, tak těch investic je tam naprosté minimum. Když se podíváme například na kapitolu doprava, tak příští rok podle toho rozpočtu nebudou zahájeny téměř žádné velké infrastrukturní stavby. A to je přesně to, co potřebujeme směrem do budoucna, aby rozvoj České republiky mohl být zachován,“ zdůraznil šéf lidovců s tím, že je oblast dopravy pro vládu málo důležitá, když tento resort dostane o 12 miliard korun méně než v letošním roce.

Lidovci dlouhodobě kritizují neefektivní nakládání s finančními prostředky. V době stále ještě ekonomického růstu klesá objem investic k HDP o zhruba 11 procent oproti krizovému roku 2012. Výše investic do vědy a výzkumu k HDP se propadá téměř o pětinu ve srovnání s rokem 2012.

Finance na obranu zůstávají daleko za slíbenou hranicí 2% HDP. Pro příští rok dostane resort obrany dokonce o dvě miliardy méně, než je rozpočtový výhled ministerstva obrany. Nedostatečného navýšení 24 milionů korun se dočká Bezpečností informační služba, jež v uplynulých dnech rozprášila síť, kterou vytvářela ruská zpravodajská služba. Neakceptovatelné je také drastické snížení výdajů pro Národní kontrolní úřad o 204 milionů korun, který v září přinesl zprávu, že je státní rozpočet špatně připraven na případnou recesi.

Lidovci také nesouhlasí se snížením financí o téměř 2,5 miliard korun pro ministerstvo zemědělství. V době, kdy se čeští zemědělci potýkají s problematickým suchem a české lesy jsou napadeny kůrovcem, vláda sníží výdaje tomuto důležitému resortu.

Mezi podfinancované oblasti také patří také resort vnitra, který si polepší oproti letošnímu roku o pouhých 320 milionů korun, a Národní bezpečnostní úřad, jenž místo navýšení dostane o 24 milionů korun méně.

 

Zdroj: KDU-ČSL

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.