Jaké speciální výhody mají u VZP dárci krve?

VZP nabízí již řadu let svým klientům, kteří jsou dárci krve (nebo plazmy, krevních destiček a kostní dřeně) několik benefitů čistě jen pro ně. Samozřejmě máte možnost využít i další finanční příspěvky z fondu prevence, které v rámci věkové skupiny “Dospělí” poskytujeme např. na pohybové aktivity, odvykání kouření, onkologickou prevenci, očkování aj.

Pro aktivní dárce nabízíme z prostředků fondu prevence vyčleněných na rok 2020 speciální finanční příspěvek v souhrnné výši až 3 000 Kč. Z toho až 2 000 Kč můžete získat na rehabilitační a rekondiční aktivity lázeňského typu nehrazené z veřejného zdravotního pojištění, např. plavání, masáže, saunu, whirlpool, návštěvu solné jeskyně nebo kryokomory apod. Podmínkou je předložení dokladu o jednom bezplatném odběru krve (plazmy/krevních destiček/kostní dřeně) v roce 2020. Už při dvou odběrech můžete získat dalších až 1 000 Kč, a to na dentální hygienu nebo balíček dentální hygieny.

Novinkou roku 2020 je příspěvek pro neaktivní dárce, tedy pro ty, kteří letos odběr krve nepodstoupí, ale za dárcovství v minulosti byli oceněni alespoň bronzovou medailí prof. Janského za 10 odběrů. Jim nabízíme částku 500 Kč na rehabilitační a rekondiční aktivity lázeňského typu nehrazené z veřejného zdravotního pojištění. Není ale možné čerpat ve stejném kalendářním roce oba druhy příspěvku – jak pro neaktivní dárce, tak pro aktivní dárce.

Druhé přímé zvýhodnění pro dárce krve nabízíme už řadu let u cestovního pojištění léčebných výloh s limitem 3 mil. korun, které poskytuje naše dceřiná společnost Pojišťovna VZP, a. s. (PVZP). Při uzavření smlouvy cestovního pojištění na klientském pracovišti VZP si může bezpříspěvkový dárce krve vybrat buď zdarma cestovní pojištění léčebných výloh na 35 dní za jeden kalendářní rok, nebo zvýhodněnou sazbu ročního cestovního pojištění pro opakované pobyty v cizině. Na tento benefit dosáhnou bez problémů všichni dárci, kteří darovali krev více než 10x v životě – držitelé Janského plakety nebo Zlatého kříže na něj totiž mají nárok, aniž by darovali v daném kalendářním roce krev. Ostatní dárci musí splnit podmínku, že absolvovali dva bezpříspěvkové odběry krve za posledních 365 dní, nebo tři bezpříspěvkové odběry v období uplynutých dvou let, z toho jeden z nich za posledních 365 dní.

Další výhody můžete získat díky členství v našem Klubu pevného zdraví. Smluvní partnery klubu najdete po celé republice a slevy se týkají nejrůznějších oblastí, například zdravé výživy, sportu, hubnutí, cestování, levněji pořídíte i sportovní oblečení a boty, léčivé přípravky a zdravotnické prostředky včetně brýlí, dokonce i knihy nebo výbavičku pro děti aj.

 

Zdroj: VZP