Senátoři vyzývají k posílené podpoře distančního vzdělávání. Přijali také normy pro stravování v lesních školkách

Senát dnes mimo jiné přijal školský zákon, jehož součástí je také zrušení povinné maturity z matematiky. Senátorka KDU-ČSL Jaromíra Vítková chtěla v rámci tohoto zákona také novelou upravit možnost distanční a kombinované výuky i pro základní školy. Tato varianta výuky je dosud v zákoně jen pro střední a vyšší odborné školy.

„Chci tím reagovat nejen na období pandemie koronaviru, ale také na řadu dalších situací, jako je například krátkodobá nebo dlouhodobá nemoc žáka, pobyt žáka v zahraničí nebo v případě, že žák z různých důvodů žije delší dobu mimo dosah své kmenové školy,“ vysvětlila Vítková.

Její pozměňovací návrh však nakonec nebyl přijat. Ministr však její výzvu vyslyšel a zavázal se k tomu, že bude zavádění a zkvalitňování distanční formy výuky řešit v rámci další školské novely, která bude předložena letos na podzim.

Zákon však nově umožňuje stravování v lesních mateřských školkách. Na tom, že je zaveden pojem “výdejna lesní mateřské školy” a že vznikne vyhláška o specifikaci hygienických opatření, která přesně určí, jaká kritéria musí lesní školky splňovat proto, aby se jejich děti směly stravovat, má značný podíl senátorka a místopředsedkyně horní komory Miluše Horská.

„Stojí za tím hodně práce. Uspořádala jsem na to téma tři kulaté stoly se zástupci ministerstev, lesních školek a lidmi se zahraničí, kteří s tím mají zkušenosti. Dlouho to vypadalo, že se nepodaří prolomit přísné hygienické normy, ale nakonec se to povedlo,“ řekla Horská a vzpomněla na složité rozhovory se zástupci ministerstev školství a zdravotnictví.

 

Tisková zpráva

 

Zdroj: KDU-ČSL