Během nouze můžete o dávky požádat obyčejným e-mailem bez elektronického podpisu

Úřad práce v uplynulých dnech omezil osobní kontakt s veřejností z důvodu rizika šíření nákazy koronavirem v případě klientů i samotných zaměstnanců. Pokud lidé chtějí žádat o některou z dávek, včetně mimořádné okamžité pomoci spojené s onemocněním COVID-19 (MOP COVID-19), nemusí na úřad osobně. Žádosti a další podklady je možné zasílat i jinou cestou a vše tak vyřešit z pohodlí domova. S dotazy se lze obrátit na call centrum úřadu práce na bezplatné lince 800 779 900.

Vyplněné formuláře je možné podávat elektronicky, tedy prostřednictvím datové schránky nebo e-mailem. Po dobu nouzového stavu není nutný zaručený elektronický podpis. Další možností podání je pak zaslání žádostí a dalších podkladů poštou (s vlastnoručním podpisem) nebo v době úředních hodin odevzdání tiskopisů na podatelně či do schránek na podání.

Videoprůvodce k jednotlivým dávkám (příspěvek a doplatek na bydlení, rodičovský příspěvek, včetně v angličtině) naleznete níže.

„Apelujeme tímto na klienty, aby skutečně zvážili, jestli je nutné chodit na Úřad práce ČR osobně. Žádosti a jiné podklady je možné zasílat i jinou cestou. Kromě toho, že ochrání své zdraví, ušetří také čas strávený čekáním ve frontě,“ upozorňuje zastupující generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Vyplněné formuláře je možné podávat elektronicky, tedy prostřednictvím datové schránky nebo e-mailem. Po dobu nouzového stavu není nutný zaručený elektronický podpis. Přílohou takového e-mailu může být sken/fotografie s dokladovanou skutečností (např. sken/fotografie žádosti o dávku s podpisem). Pokud člověk touto cestou požádá o jakoukoli dávku vyplácenou Úřadem práce ČR, je třeba do žádosti uvést také telefonní a emailové spojení. Zaměstnanci ÚP ČR jej tak, v případě nutnosti, mohou kontaktovat a předejít případným nesrovnalostem.

Formuláře, včetně jejich vyplněných vzorů, jsou k dispozici zde.

Další možností podání je pak zaslání žádostí a dalších podkladů poštou (s vlastnoručním podpisem) nebo v době úředních hodin odevzdání tiskopisů na podatelně či do schránek umístěných obvykle při vstupu na příslušné kontaktní pracoviště ÚP ČR, případně na jiném viditelně označeném místě.

Aby Úřad práce ČR lidem ještě více zjednodušil proces vyplňování žádostí, postupně zveřejňuje na svých webových stránkách a Facebooku návodné videospoty. V jejich rámci lidem radí nejen jak na vyplňování žádostí, ale diváci se také dozví, jaké jsou základní podmínky pro získání nároku na konkrétní dávku nebo kde najdou potřebné informace.

Další praktické podrobnosti jsou zájemcům k dispozici na webových stránkách ÚP ČR. Lidé mohou využít i služeb „virtuálního asistenta“.

V případě obecných dotazů pak zájemcům poradí operátoři call centra úřadu práce na bezplatné lince 800 779 900, e-mail: callcentrum@mpsv.cz, kontaktni.centrum@mpsv.cz)

Parrent allowance – English subtitles

Immidiate emergency assitance – English subtitles

Další informace a návodná videa

 

Zdroj: Úřad práce