Staráte se současně o děti a starší rodiče a potřebujete poradit? Poslechněte si nové podcasty o sendvičové generaci

Podcasty Centra pro rodinu a sociální péči (CRSP) o sendvičové generaci přináší sérii rozhovorů s odborníky o problémech, se kterými se může tato generace setkat. Postupně v jednotlivých dílech uslyšíte, o jaké problémy může jít a jaké mnohdy komplikované situace musí ti, kdo se starají jak o své děti, tak o seniory, řešit. Ať už se jedná o výběr pobytových služeb, složitost mezigeneračních vztahů anebo důležitou a často opomíjenou péči o sebe. Samozřejmě se dozvíte i možnosti, jak si s danou situací poradit či jak se s ní vyrovnat.

„Chceme v rozhovorech ukázat, že v tom pečující nejsou sami. Snažíme se mluvit o možnostech, jak problémy řešit a rádi bychom sendvičové generaci dodali odvahu a povzbudili ji“, říká moderátorka podcastů a pracovnice centra Lenka Špaková.

V současné době jsou natočené čtyři díly a v průběhu června vzniknou další čtyři.

„Jsem moc ráda za zpětnou vazbu od posluchačů, kterou už teď dostáváme. Ukazuje se totiž, že by uvítali další rozhovory o praktických věcech. Proto do dalších dílů zařadíme například problematiku příspěvku na péči anebo život s Alzheimerem,“ doplňuje moderátorka.

Podcasty o sendvičové generaci si můžete poslechnout na webu www.sendvicovagenerace.cz, případně také na platformách SoundCloud nebo Spotify.

V „sendviči“ se nachází přibližně každý sedmý

V České republice se v tzv. „sendviči“ nachází přibližně každý 7. člověk ve středním věku. Péče o druhé je náročná. Nese s sebou omezení a nároky nejen na pečujícího, ale na celou rodinu. Ať už se jedná o bydlení, finance, časovou, psychickou a fyzickou zátěž, obtíže spojené s poskytováním zdravotní péče apod.

Je důležité, aby na to pečující nebyli sami, mohl je někdo zastoupit a odlehčit jim, aby si řekli o pomoc rodině a známým a ti je vyslyšeli a pomohli.

Rovněž potřebují, aby fungovaly sociální služby, byl dostatek odlehčovacích a terénních služeb, které budou mít volnou kapacitu. Sendvičová generace také potřebuje přístup k důležitým informacím

Je nutné o problematice sendvičové generace mluvit, vědět o jejích potřebách a podnikat kroky, které jí mohou pomoci a podpořit ji v nelehké situaci.

„I z toho důvodu se snažíme problematiku sendvičové generace zviditelňovat a medializovat. Jedním ze způsobů je i vysílání našich podcastů. Zveme všechny k jejich poslechu,“ uzavírá Lenka Špaková.