BBC: Počet mrtvě narozených dětí v Británii po zákazu kouření poklesl

Podle BBC první data po zákazu kouření v Británii před osmi lety ukazují, že počet mrtvě narozených dětí se snížil o téměř 8% od zavedení zákazu kouření v uzavřených prostorech. Obdobné snížení úmrtnosti se týká i období těsně po narození. Nový výzkum přichází v době, kdy Královská společnost pro veřejné zdraví (Royal Society for Public Health) volá po rozšíření zákazu kouření na venkovní prostory hospod, zahradní restaurace, parky a okolí škol ve snaze snížit spotřebu tabáku. Podle skupin hájících kuřáky nebude toto opatření motivovat k ukončení kouření. (shlédnout video)

Podle výzkumu University of Edinburgh během prvních čtyř let po zákazu kouření bylo díky tomuto opatření zachráněno téměř 1 500 dětí. Kouření má závažné důsledky zejména během těhotenství, přispívá k předčasným porodům a mrtvorozenosti. Kouření omezuje množství kyslíku, které se dostane k dítěti a omezuje růst.

Královská společnost pro veřejné zdraví proto podle BBC volá po rozšíření zákazu kouření na venkovní prostory hospod (zahradní restaurace), všechna místa venkovního stravování, parky a náměstí. Kouření by podle ní mělo být považováno za “abnormální”. Podle této společnosti jsou zapotřebí další opatření k ochraně míst, kde se lidé shromažďují.

Prokuřácká kampaň skupiny Forest tvrdí, že zákaz bude neúčinný a povede k zavírání restaurací.

Společnost tvrdí, že zákaz kouření na veřejných místech z roku 2007 měl obrovský úspěch a povzbudil tisíce lidí k tomu, aby s kouřením skončili.

Ve Velké Británii kouří 10 mil. osob – 22 % mužů a 19 % žen kouřilo v roce 2013; v roce 1974 to bylo 51 % mužů a 41 % žen. Každý rok začne kouřit 200 tisíc dětí ve věku 11-15 let.

 

Královská společnost pro veřejné zdraví také žádá:

  • Všechny prodejny nabízející cigarety musí prodávat také e-cigarety
  • Větší využívání elektronických cigaret službami pro odvykání kouření
  • Nový systém licencování míst a prodejců, kteří mohou cigarety prodávat
  • Přejmenování e-cigaret na vaporizéry nebo výrobky pro kontrolu užívání nikotinu, protože termín e-cigarety je zavádějící

Zdroj: BBC UK