Lidovci předloží pozměňovací návrh k rodičovskému příspěvku a podpoří snazší oddlužení dětí

Lidovci předloží pozměňovací návrh, jehož cílem je zahrnout do okruhu osob oprávněných čerpat rodičovský příspěvek v nově navrhované výši také ty rodiče, kteří již vyčerpali rodičovský příspěvek před nabytím účinnosti vládní novely, ale kteří stále splňují podmínky pro národ na rodičovský příspěvek. „Chceme zahrnout do čerpání navýšeného rodičovského příspěvku všechny rodiče, které v době nabytí účinnosti zákona budou mít děti mladší čtyř let,“ uvedla na úterní tiskové konferenci před jednáním Poslanecké sněmovny poslankyně Pavla Golasowská.

Lidovci podpoří také novelu insolvenčního zákona, která se týká bezprecedentního zadlužování dětí a mladistvých. „Chceme tím reagovat na situaci, kdy mladý člověk v 18 letech vstupuje do samostatného ekonomického života a nese si břímě dluhů, za které v naprosté většině sám nemůže,“ řekl předseda KDU-ČSL Marek Výborný. „Chceme, aby tito lidé mohli dosáhnout oddlužení ve zrychleném režimu tří let. To vše za podmínek, že alespoň dvě třetiny dluhů, které si mladý člověk nese do “dospělého života”, vznikly před 18. rokem jeho života,“ dodal Výborný s tím, že má tato novela podporu všech devíti poslaneckých klubů.

KDU-ČSL naopak nepodpoří vládní návrh zákona na zvýšení daní. Vláda podle lidovců jedná v rozporu se svým programovým prohlášením. „V praxi to znamená, že tato vláda zdraží lidem život. Vzhledem k tomu, že tento návrh neprošel standardním připomínkovým řízením… tak je to jednoznačně amatérská příprava zákona. Nevíme, co to udělá s podnikatelským prostředím,“  řekl na tiskové konferenci předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

Lidovci na schůzi sněmovny chtějí také schválit 21. srpen jako významný den. „Chceme, aby tento významný den byl určen obětem tragického vpádu a následné okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy. Souhlasné stanovisko vyjádřila včera i vláda, což mě velmi potěšilo. Věřím, že se tento významný den objeví v kalendáři už v roce 2020,“ uvedl na závěr poslanec Jiří Mihola.

 

Zdroj: KDU-ČSL

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.