MPSV vyčlení 22 milionů na dofinancování zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Současně připraví novelu zvyšující příspěvky krizovým zařízením na 28 200 na dítě a měsíc

Vláda dnes vyslovila souhlas s návrhem ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) na vyčlenění 22 milionů korun pro zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc na rok 2019. Tyto prostředky mají sloužit jako dočasné řešení před tím, než resort připraví novelu zákona č. 359/1999 Sb. o sociálně-právní ochraně dětí, která by měla příspěvek státu krizovým zařízením navýšit o 5 400 Kč ze současných 22 800 na 28 200 korun na měsíc na jedno dítě. Příspěvek pro krizová zařízení pro děti nebyl valorizován od roku 2013, ačkoliv se reálné náklady na péči o děti průběžně navyšují, uvedla k tomu Maláčová.

Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc poskytují ochranu a pomoc dětem, které se ocitly bez jakékoliv péče. Okamžitá ochrana a pomoc takovým dětem spočívá v uspokojování jejich základních životních potřeb, včetně ubytování, v zajištění zdravotních služeb nebo v psychologické péči. Zařízení fungují nepřetržitě a přijímají děti podle jejich aktuální potřeby.

 

Zdroj: MPSV

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.