Schillerová: Požadavky ČSSD by znamenaly zvýšení deficitu o 20 mld. ČSSD žádá intenzivní vyjednávání

Požadavky na rozpočet pro příští rok by znamenaly zvýšení deficitu o 20 mld. na 62 mld. Kč. Zvýšení deficitu je podle ministryně financí Aleny Schillerové (nestr. za ANO) v období 2,5 % ekonomického růstu “naprosto nepřijatelné”. Při srovnání návrhu celkových výdajů státního rozpočtu na rok 2020 se schváleným rozpočtem na rok 2019 dochází k nárůstu o 92,8 mld. Kč, bez vlivu EU pak 78 mld. Kč. Na meziročním nárůstu o 78 mld. Kč se podle ministerstva financí podílí zejména zvýšení sociálních výdajů o 52 mld. Kč, z toho výdaje na důchody o 36,9 mld. Kč, zvýšení výdajů na platy o 17,3 mld. Kč, zvýšení výdajů Ministerstva obrany o 6,5 mld. Kč a zvýšení platby státu do veřejného zdravotního pojištění o 3,5 mld. Kč, uvádí Ministerstvo financí. “Za těchto okolností by dramatické navyšování těchto rozpočtů na úkor budoucích generací bylo nejen nezodpovědné, ale bylo by přímo plýtváním”, uvedla Schillerová.

ČSSD aktuální návrh připravený Ministerstvem financí považuje za nerealistický. Podle ní neumožňuje plnit programové prohlášení vlády, na kterém se shodly obě koaliční strany. ČSSD se obává, že rozpočet v této podobě ohrozí financování sociálních služeb, bezpečnost našich občanů, digitalizaci státní správy, péči o krajinu včetně boje se suchem a další klíčové funkce státu.

„Jsme připraveni intenzívně jednat. Věřím, že nám jde o společný cíl, chceme splnit občanům sliby, které naše koaliční vláda dala. To ale aktuálně navržený rozpočet neumožňuje,” řekl předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček na tiskové konferenci. ČSSD souhlasí, že zdroje jsou omezené, ale proto od začátku navrhuje diskuzi o příjmech státního rozpočtu – zavedení bankovní daně (přineslo by až 14 miliard) zrušení některých daňových výjimek, například zastropovat odpisy na luxusní auta. V tuto chvíli je ale celá věc v rukou Hnutí ANO, které spravuje Ministerstvo financí, jež má primárně zajistit prostředky na priority a sliby koaliční vlády.

Obrovský problém má Ministerstvo práce a sociálních věcí, které nebude mít dostatek peněz na sociální služby. Pokud nedostane potřebné finanční prostředky, tak hrozí, že nebude možné financovat například sociálně právní ochranu dětí v obcích, vyplácet státní příspěvek zařízením pro děti vyžadující okamžitou pomoc nebo příspěvky pěstounům. „Rozpočet musí být promyšlený, abychom nemuseli hasit požár. Budu považovat nad rámec současného návrhu dalších 11 miliard korun. I přesto, že se snažím šetřit, tak ušetřit až jednu třetinu na provozu bude velmi složité. Ty věci, na které by nebyly peníze, jsou obce a kraje. Já si myslím, že to je nefér. Budeme potřebovat peníze na sociální služby, bude nám chybět půl miliarda na evropské projekty, chybí tam peníze na dotační tituly. A peníze budou chybět i na veřejně prospěšné práce nebo IT projekty, ” uvedla ministryně práce a sociálních věci Jana Maláčová.

 

Přehled požadavku ministerstva práce a sociálních věcí k návrhu rozpočtu na rok 2020

Sociální služby

Rozpočet 2019: 16,8 mld. Kč (po dofinancování) Kolik MPSV potřebuje pro rok 2020: 19 mld. Kč Kolik navrhuje MF: 15,7 mld. Kč

Kolik chybí: 3,3 mld. Kč

Co to znamená: Mohou zkolabovat sociální služby, zřizovatelé budou muset propouštět, nebudou mít peníze na nájmy a provoz, což povede k zavírání domovů důchodců. Senioři a zdravotně postižení zůstanou bez odborné pomoci a péče.

Aktivní politika zaměstnanosti – tedy veřejně prospěšné práce a další

Rozpočet 2019: 1,72 mld. Kč (po dofinancování VPP)

Kolik MPSV potřebuje pro rok 2020: 3,27 mld. Kč

Kolik navrhuje MF: 0,5 mld. Kč

Kolik chybí: 2,23 mld. Kč

Co to znamená: Přestanou se uklízet chodníky a opravovat veřejné prostory. Lidé, kteří jsou těžce zaměstnatelní, ztratí poslední možnost výdělku a skončí na dávkách v nezaměstnanosti. Ztratí pracovní návyky a přijdou o šanci na zapojení se do normálního života. Doplatí na to obce a města, lidé i stát.

Sociálně – právní ochrana dětí na obcích

Rozpočet 2019: 1,5 mld. Kč (po dofinancování SPODů)

Kolik MPSV potřebuje pro rok 2020: 1,57 mld. Kč

Kolik navrhuje MF: 0,5 mld. Kč

Kolik chybí: 1,1 mld. Kč

Co to znamená: Sociálně právní ochrana dětí na obcích v podstatě zanikne. Ty nejzranitelnější děti ztratí nestranné zastání při často vyhrocených sporech rozvádějících se rodičů, v případech domácího násilí, závislostí rodičů na drogách, hazardu, alkoholu a v dalších podobných situacích. Obce budou muset propouštět sociální pracovníky.

Pěstounská péče

Rozpočet 2019: 0,59 mld. Kč

Kolik MPSV potřebuje pro rok 2020: 0,59 mld. Kč

Kolik navrhuje MF: 0,105 mld. Kč

Kolik chybí: 0,48 mld. Kč

Co to znamená: Omezení pěstounské péče na pětinu sebere dětem možnost žít rodinný život. Vrátíme se o několik let zpátky, kdy v ústavech končily děti, které nemusely. Pracně budovaný systém péče o ohrožené děti se zhroutí. Ústavní péče je navíc pro stát mnohonásobně dražší.

Sociální práce na obcích

Rozpočet 2019: 0,4 mld. Kč (po dofinancování)

Kolik MPSV potřebuje pro rok 2020: 0,874 mld. Kč

Kolik navrhuje MF: 0,18 mld. Kč

Kolik chybí: 0,69 mld. Kč

Co to znamená: Nikdo už nebude pomáhat samoživitelkám, třeba když jim bude hrozit, že skončí s dětmi na ulici. Děti odcházející z dětských domovů, senioři nebo zdravotně postižení ve složité životní situaci se nebudou mít na koho obrátit. Obce budou muset propouštět sociální pracovníky.

EU fondy

Rozpočet 2019: 0,83 mld. Kč

Kolik MPSV potřebuje pro rok 2020: 0,92 mld. Kč

Kolik navrhuje MF: 0,429 mld. Kč

Kolik chybí: 0,5 mld.

Co to znamená: Příští rok má vrcholit čerpání fondů EU. Pokud nebudeme mít dostatek prostředků na kofinancování končících projektů, ohrozíme čerpání evropských peněz na dětské skupiny, vzdělávání zaměstnanců, sociální podnikání, zaměstnávání mládeže a hlavně na sociální služby. Česká republika přijde o stamiliony na evropských dotacích a bude muset také část peněz vracet jako sankce za nedočerpání.

Dotace – Rodina, senioři, BOZP

Rozpočet 2019: 0,22 mld. Kč

Kolik MPSV potřebuje pro rok 2020: 0,22 mld. Kč

Kolik navrhuje MF: 0,065 mld. Kč

Kolik chybí: 0,15 mld. Kč

Co to znamená: Ti nejchudší senioři a rodiny přijdou o pomoc. Jedná se o projekty, které mají předcházet problémům spojeným s rozpadem rodin, izolací seniorů, prevence pracovních úrazů apod. Místo, aby se jejich tíživá situace díky této podpoře řešila hned, spadnou do systému dávek a stát zaplatí víc, než jsou náklady na prevenci. Omezí se aktivity odborů a sociálních partnerů při ochraně pracujících.

Investice

Rozpočet 2019: 4,5 mld. Kč

Kolik MPSV potřebuje pro rok 2020: 6,7 mld. Kč

Kolik navrhuje MF: 4 mld. Kč

Kolik chybí: 2,7 mld. Kč

Co to znamená: Ohrozí se výplata podpory dávek a důchodů po roce 2020. Namísto moderních a levných systémů bude MPSV stále provozovat zastaralé a drahé IT. Nebudeme schopni čelit kybernetickým útokům a zpomalí se rozvoj digitalizace státní správy. Místo abychom investovali do vlastních budov, budeme nuceni zbytečně utrácet za drahé nájmy.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.