Neziskovky a sociální služby mohou kvůli karanténním opatřením přijít o dotace

Veřejně prospěšným organizacím a řadě sociálních služeb hrozí, že v důsledku karanténních opatření budou nuceny vracet dotace na svou činnost. Důvodem je fakt, že kvůli vládním opatřením nebude řada organizací schopna naplnit původní cíle a očekávané výsledky svých projektů. Ty financují převážně z dotací krajů, Ministerstva práce a sociálních věcí a dalších rezortů. Upozornili na to zástupci Asociace veřejně prospěšných organizací ČR v návaznosti na výsledky průzkumu, který asociace provedla mezi svými členskými organizacemi a držiteli Značky spolehlivosti na přelomu března a dubna a kterého se zúčastnilo 32 organizací ze všech regionů ČR.

Z průzkumu mimo jiné vyplynulo, že více než polovina respondentů už dnes předpokládá problémy s naplněním původního účelu dotace. Přestože průzkum současně ukázal, že zatím žádný z poskytovatelů dotaci nezrušil, právě tento fakt může vést bez potřebných změn v projektech k existenčním problémům řady organizací. Přes 50 procent respondentů uvedlo, že již nyní muselo některé své aktivity zrušit bez náhrady, 70 procent z nich potvrdilo zkušenost s odsunem některých aktivit na pozdější dobu. Místo hrazených projektů se převážná část organizací pustila do činností souvisejících s probíhající epidemií koronaviru: 50 procent z nich začalo produkovat roušky, 30 procent se věnuje rozvozu nákupů a léků potřebným a 30 procent pomáhá s organizací dobrovolníků.

„Přestože formálně zatím žádná z organizací o dotace nepřišla, z terénu již máme indicie, že některé dotace se mohou krátit, odříkat, anebo je budou muset organizace vracet, protože v důsledku vládních opatření nebude možné dostát původnímu zadání projektů. Předtím chceme zavčas varovat,“ uvedl prezident AVPO ČR Marek Šedivý. Konkrétních příkladů je podle něj obrovské množství: „Namátkou třeba azylové domy, které kvůli karanténním opatřením nemohou přijímat nové klienty a tím pádem pravděpodobně nenaplní požadavky stanovené v projektech na počty klientů a poskytnuté služby. Nemohou probíhat rehabilitační cvičení pro lidi po úrazech, nemohou se uskutečnit víkendové pobyty pro děti z dětských domovů a sociální podniky nejsou v karanténě schopny zaměstnat a vyškolit potřebný počet mentálně handicapovaných klientů. Takových příkladů jsou desítky,“ doplňuje Marek Šedivý.

Řešením je podle něj – a výsledky průzkumu to potvrzují – větší shovívavost a flexibilita poskytovatelů dotací. Organizace by především uvítaly urychlené vyplacení dotací schválených pro rok 2020, protože kolem 30 procent z nich doposud nemá peníze na účtech. Současně organizace považují za prospěšnou možnost urychleného rozšíření projektů o aktivity spojené s bojem proti epidemii koronaviru a uvítaly by také možnost změny projektů (podobné aktivity s jiným výsledkem), případně jejich prodloužení. Přimlouvají se také za možnost změn v časovém harmonogramu nebo výstupech.

„S výsledky průzkumu chceme v příštích dnech seznámit Asociaci krajů ČR a příslušné rezorty. Budeme apelovat na to, aby poskytovatelé dotací, které plynou do veřejně prospěšných aktivit a sociálních služeb, vzaly zavčas v potaz praktické dopady vládních opatření proti epidemií na neziskové organizace a vyšly jejich pracovníkům maximálně vstříc. V opačném případě bude hrozit, že řada z těchto organizací zanikne anebo bude muset radikálně omezit svou práci a pomoc v terénu,“ varuje Marek Šedivý.

 

Zdroj: AVPO ČR