Kdo má nárok na přídavek na dítě?

Přídavek na dítě je jednou z nejznámějších sociálních dávek.  Je upraven zákonem č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, v platném znění. Zákon nabyl účinnosti v lednu 1996. Před tímto datem se přídavek na dítě poskytoval z nemocenského pojištění. Nyní jde o nepojistnou sociální dávku hrazenou ze státního rozpočtu. Prostřednictvím přídavku na dítě stát finančně přispívá nezaopatřeným dětem na výchovu a výživu.

 

Jak požádat o přídavek na dítě

Žádost o přídavek na dítě vyřizují kontaktní pracoviště úřadu práce podle trvalého pobytu žadatele, kterým je nezaopatřené dítě. Výše přídavku na dítě je závislá na příjmu, který nesmí přesáhnout 2,4násobek životního minima rodiny. K žádosti je nutné doložit potvrzený příjem všech společně posuzovaných osob za předchozí kalendářní rok.  Pokud např. podáte žádost 1.5.2017, doložíte příjmy za rok 2016. Dále je třeba předložit potvrzený doklad, že je dítě nezaopatřené.

 

Jak doložit nezaopatřenost dítěte

Nezaopatřenost dítěte je jednou ze základních podmínek pro vznik nároku na přídavek na dítě. Dokládá se prostřednictvím těchto formulářů:

Pokud dítě pobírá invalidní důchod III. stupně, není považováno za nezaopatřené a nárok na přídavek na dítě mu nevzniká.

 

Jak požádat o vyloučení z okruhu společně posuzovaných osob

Zákon o státní sociální podpoře definuje osoby, které se společně posuzují, a proto musí každá z nich k žádosti doložit potvrzenou výši příjmů. Společně posuzovanými osobami jsou vždy nezaopatřené děti a jejich rodiče.

Pokud spolu manželé (příp. druh, partner) nejméně po dobu tří měsíců prokazatelně nežijí, může rodič, který o dítě pečuje, požádat úřad práce o vyloučení druhého rodiče z okruhu společně posuzovaných osob. Úřad práce může na tento podnět rozhodnout, že se rodiče neposuzují společně. Vyloučená osoba by tudíž nemusela k žádosti o přídavek na dítě dokládat své příjmy. Opatření lze použít např. v situacích, kdy by jinak nárok na přídavek na dítě z důvodu příjmů přesahujících 2,4násobek životního minima nevznikl.

 

Jak novela změní výši přídavku na dítě

Přídavek na dítě se vyplácí v závislosti na dosaženém věku. Děti od 0 do 6 let obdrží měsíčně 500 Kč, děti od 6 do 15 let dostanou 610 Kč a skupině od 15 do 26 let jsou přídavky vypláceny ve výši 700 Kč. V současné době se projednává novela zákona o státní sociální podpoře. V poslanecké sněmovně proběhlo 12.4.2017 třetí čtení (sněmovní tisk 854) a návrh byl schválen. Novelu nyní musí projednat také Senát a v případě jejího schválení ji pak ještě musí podepsat prezident republiky. V souladu se současným návrhem by o přídavek na dítě mohlo požádat více dětí, neboť návrh novely počítá s příjmem rodiny až do 2,7násobku životního minima oproti současnému 2,4násobku. Podle premiéra Sobotky tak přídavek na dítě obdrží navíc 140 tisíc nezaopatřených dětí.

Dále je ve hře také návrh na zvýšení přídavku na dítě, avšak pouze pro děti, u kterých pracuje alespoň jeden z rodičů. Přídavky mají být zvýšeny o 300 Kč měsíčně. Nejvíce by se měl příspěvek zvýšit pro nejmenší děti do 6 let věku, přídavek by se jim mohl zvýšit o 60 %. U dětí od 6 do 15 let návrh počítá se zvýšením o zhruba polovinu (49 %). U nejstarších dětí od 15 do 26 let se má přídavek na dítě zvýšit o 42 %. Podle statistik MPSV pobírá přídavek na dítě v současné době asi 370 tisíc dětí. Výdaje za rok 2016 dosáhly 2,8 miliard korun.

 

Věk Současná výše Navrhovaná výše Rozdíl
0-6 let 500 Kč 800 Kč +60%
6-15 let 610 Kč 910 Kč +49%
15-26 let 700 Kč 1000 Kč +42%

 

Viz též elektronické formuláře pro dávky státní sociální podpory (integrovaný portál MPSV).

Všechny formuláře naleznete na adrese: www.portal.mpsv.cz/forms (www.formulare.mpsv.cz)

 

Zdroj: MPSV, ISPV

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.