Ministryně Maláčová jednala se zástupci Bohumína a Karviné o vyloučených lokalitách

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) navštívila v úterý 11. září 2018 Moravskoslezský kraj. Zástupcům Bohumína a Karviné představila patnáct hlavních podnětů, kterými se vláda bude nyní zabývat při řešení problematiky sociálně vyloučených lokalit. Hlavními tématy jednání se starostou Bohumína Petrem Víchou a primátorem Karviné Janem Wolfem byly adresnost sociálních dávek, řešení strukturální nezaměstnanosti, efektivita sociální práce, dopady exekucí na zaměstnanost obyvatelstva a revize veřejně prospěšných prací v kontextu sociálně vyloučených lokalit. Ministryně během společného jednání představila starostům hlavních patnáct podnětů, které vzešly z pondělního jednání k sociálně vyloučeným lokalitám s předsedou vlády, ministryní pro místní rozvoj a ministryní průmyslu a obchodu a s dalšími cca třemi desítkami odborníků.

“Dnes jsem do Moravskoslezského kraje mimo jiné přijela představit a diskutovat 15 podnětů pro řešení vyloučených lokalit. V Bohumíně mě pan senátor a starosta Vícha vzal na prohlídku ubytovny. Vidět ghetta na vlastní oči a hlavně mluvit s místními – jen tak si člověk může na situaci udělat jasný názor! V Karviné jsme pak s primátorem Wolfem diskutovali jak zkrotit byznys s chudobou. Do plodné diskuze přispěli kromě mnoha dalších třeba i ředitelé městské policie, úřadu práce nebo “sociálky”. A tak by se to mělo dělat. Neřešit lokální problémy od stolu, ale s těmi, kteří se ve svém městě vyznají nejlépe. Všem představitelům měst a organizací v kraji za dnešní setkání a hlavně za jejich práci moc děkuji!”, uvedla Maláčová na svém facebookovém profilu.

„Hovořili jsme o patnácti základních podnětech, jak systémově řešit sociálně vyloučené lokality a jak zkrotit obchod s chudobou, kterého se stávají obětmi lidé, kteří na tom jsou nejhůře. To je hlavním cílem. Je však nutné zdůraznit, že se tato problematika netýká pouze MPSV, ale zapojit se musí i ostatní resorty a musí být na všech krocích politická shoda,” uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Pro řešení obchodu s chudobou je potřeba součinnosti Ministerstva práce a sociálních věcí, Ministerstva pro místní rozvoj, vládní zmocněnkyně pro lidská práva, Ministerstva spravedlnosti, Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva vnitra a Ministerstva průmyslu a obchodu.

Během dne také ministryně zahájila společně s primátorem města Opava Radimem Křupalou výstavbu nového domova pro seniory v Opavě a setkala se s hlavním inspektorem práce na Státním úřadu inspekce práce společně s ředitelkami Okresní správy sociálního zabezpečení a pracoviště Úřadu práce. Při setkání hovořili o činnosti organizací a probíhajících kontrolách nelegálního zaměstnávání.

 

Zdroj: MPSV