KDU-ČSL: Pokud nezměníme financování sociálních služeb, hrozí jejich výpadek

Problém týkající se podfinancování sociálních služeb považuje KDU-ČSL v současné situaci za alarmující. Poskytovatelům sociálních služeb hrozí, že nebudou mít z nedostatku financí na platy svých zaměstnanců, a dojde tak k omezení některých služeb.

„Ze všech krajů ČR k nám putují informace, že schválené dotace na provoz sociálních služeb jsou nedostatečné. Navíc problémem není jen nízká dotace na sociální služby, ale také dlouhodobě podfinancovaná zdravotní péče jak v pobytových, tak v terénních službách,“ uvedl lidovecký poslanec Vít Kaňkovský.

Sněmovnou schválená dotace na sociální služby neodráží vládou plánované navýšení platů v sociálních službách. Poskytovatelům na schválené navýšení platů chybí finanční prostředky, čímž hrozí personální krize v sociálních službách – už nyní je u řady poskytovatelů problém naplnit personální standardy a při současné konkurenci na trhu práce je podfinancování pracovníků v sociálních službách vysoce rizikovým stavem.

„Sečteme-li všechna tato rizika, tak bohužel reálně hrozí omezení služeb. A to všechno za situace, kdy se blíží účinnost námi prosazovaného navýšení příspěvku na péči pro osoby s nejtěžším zdravotním postižením, kdy se dá logicky očekávat nárůst poptávky po zejména terénních sociálních službách,“ uvedl Kaňkovský.

Poskytovatelé již na počátku roku zažívají obrovskou nejistotu v plánování rozsahu péče i počtu personálu. Pokud nedojde urychleně k dofinancování sociálních služeb, budou nuceni omezovat některé služby. V situaci, kdy se podařilo prosadit navýšení příspěvku na péči ve 3. a 4. stupni, lze očekávat od července další nárůst poptávky ze strany zdravotně postiženým a jejich rodin – paradoxně hrozí omezení nabídky služeb.

Problémy hlásí všechny kraje. Sociální komise Asociace krajů v tomto ohledu přijala usnesení, kterým žádá vládu o dofinancování sociálních služeb o více než 2 miliardy Kč. V tuto chvíli již existuje přehled o deficitu v dotaci na sociální služby ze všech krajů. „Například můj domovský kraj Kraj Vysočina vyčíslil chybějící finanční prostředky na sociální služby pro tento rok na 220 milionů,” přiblížil Kaňkovský.

Poslanecký klub KDU-ČSL žádá vládu, aby urychleně přijala řešení k dofinancování sociálních služeb na rok 2019 a zároveň připravila systémové řešení financování sociálních služeb na další období.

 

Tiskové zpráva

 

Zdroj: KDU-ČSL