Od prosince se třetina až dvě třetiny příspěvku na živobytí budou vyplácet v poukázkách

Úřad práce ČR musí podle novely zákona o pomoci v hmotné nouzi, kterou prosadili poslanci, vyplácet část příspěvku na živobytí prostřednictvím poukázek na nákup potravin, drogistického a dalšího základního zboží. Poukázky nebude možné využít k nákupu alkoholu ani tabákových výrobků. Změna se týká každého člověka, který pobírá příspěvek na živobytí déle než šest měsíců, přičemž v poukázkách bude vypláceno nejméně 35 % a nejvýše 65 % dávky. Úřad práce ČR poskytne příjemcům seznamy obchodníků, u kterých lze poukázky uplatnit a rovněž je bude informovat o termínech, ve kterých si budou moct poukázky vyzvednout.

Tato změna se do zákona dostala poslaneckou iniciativou. Od prosince tak každý, kdo pobírá příspěvek na živobytí déle než půl roku, dostane část v poukázkách.  “My jsme při projednávání v Parlamentu upozorňovali na to, že se tato změna dotkne i zdravotně postižených spoluobčanů. Přesto byl návrh přijat,” uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Tato poslanecká změna je účinná od 1. června 2017, poprvé se tedy bude povinně poukázkami část příspěvku na živobytí vyplácet v prosinci 2017. 

Využití poukázek, resp. poměr vyplácených peněz vs. poukázky, je v zákonem stanoveném rozptylu na uvážení pracovníků Úřadu práce ČR. A ti jsou instruováni, aby přihlíželi k celé řadě faktorů – jednak k situaci samotného příjemce dávky, jednak k možnosti efektivního využití poukázek v místě bydliště příjemce. Větší část dávky vyplacená v poukázkách bude využita tam, kde má pracovník ÚP ČR podezření, že příjemce nevyužije příspěvek k jeho účelu, tj. k zajištění základních životních potřeb.

 

Zdroj: MPSV

 

(foto: freeimages.com)