Slovenské ministerstvo odhalilo závažná pochybení a podvody v denních stacionářích

Zaměstnanci slovenského Ministerstva práce, sociálních věcí a rodiny realizovali od začátku roku 124 kontrol u 76 poskytovatelů sociálních služeb. Navštívili 52 denních stacionářů, z toho v sedmi byli opakovaně. Mnohá zařízení zákon neporušují, avšak u některých bylo zjištěno výrazné a záměrné porušování zákona.

Na Slovensku v současné době působí celkem 1 208 zařízení sociálních služeb. Státní dotace ve výši téměř 139 milionů eur je určena pro 31 175 lidí. Co se denních stacionářů týká, těch je aktuálně 215 a mají sloužit 4 190 klientům. “Velká část těchto zařízení má výrazné nesrovnalosti, v některých až absurdního charakteru, kde nelze hovořit o omylu či administrativní chybě, ale o rafinovaných metodách, nebo naopak, až brutálně zjevném podvádění,” konstatuje státní tajemník Ministerstva práce, sociálních věcí a rodiny Branislav Ondruš. Jako příklad uvádí falšování docházky klientů, v některých případech dokonce samotní zaměstnanci přiznali, že takto jednají na pokyn provozovatele. 

“Velmi často jsme nacházeli ve stacionáři 2-3 klienty, přestože zařízení vykazovalo v kontrolní den 20-30 klientů. Je to jasné zneužívání státní dotace,” zdůrazňuje státní tajemník Ondruš. Dále se potvrdilo zúžení služby ve stacionáři pouze na podávání oběda proti podpisu, kterým klienti potvrdili, že byli v zařízení po celý den, nebo minimálně 4 hodiny nutné ke splnění nároku na dotaci. Kontrolou byla zjištěna i nepřítomnost zaměstnanců, na jejichž mzdy MPSVR SR poskytuje dotace, nebo případ, kdy samotní zaměstnanci neznali jména svých “kolegů”. Neméně alarmující je, že některé denní stacionáře zaměstnávají množství rodinných příslušníků, kteří se vzájemně informují o kontrolách. Takovéto a ještě jiné nedostatky a flagrantní porušování zákona bylo zjištěno v stacionářích Jaro života ve Svidníku, BEVA Jistota Levice, Bella Vita v Belé nad Cirochou, v stacionáři Hugold v Trebišově nebo v obecních zařízeních obcí Bátorove Kosihy a Rovné.

Ministerstvo práce, sociálních věcí a rodiny se v této souvislosti obrátí na Asociaci poskytovatelů sociálních služeb s tím, aby pro své členy přijala určitá pravidla etické samoregulace. Stejně tak apeluje na vyšší územní celky, aby zpřísnily vlastní kontroly těchto zařízení. “Drtivá většina našich zjištění je porušením podmínek registrace,” zdůrazňuje Branislav Ondruš a poukazuje na fakt, že za registraci stacionářů odpovídají právě samosprávné kraje. Dodává, že se roky vede debata mezi ministerstvem práce a župami o potřebě pravidelného kontrolování zařízení sociálních služeb ze strany vyšších územních celků.

Pokud jde o samotné ministerstvo, to v jistých případech odstoupí od smluv o financování a bude také navrhovat vyloučení některých zařízení z budoucí finanční podpory. Nejednou se však stává, že když se odhalí porušení pravidel, některá zařízení ukončí činnost. Následně však vzniknou nová, přičemž v pozadí jsou titíž lidé. “Také se obrátíme na generální prokuraturu s podezřením ze spáchání dotačního podvodu a budeme žádat vrácení peněz za fiktivně vykazované klienty,” zdůraznil Ondruš.

Naopak, ukázkové fungování denních stacionářů pracovníci ministerstva zaznamenali převážně ve veřejných zařízeních. V této souvislosti je třeba vyzdvihnout například stacionář provozovaný městem Nitra, obcí Velké Ludince nebo bratislavský stacionář Sv. Vincenta de Paul.

 

Zdroj: MPSVR SR

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.