Příspěvek na superhrubou mzdu asistentů prevence kriminality se zvýší na 25 tisíc korun

Podle nového doporučení, které vydalo ministerstvo vnitra, by se příspěvek na superhrubou mzdu asistentů prevence kriminality působících v sociálně vyloučených lokalitách měl zvýšit na 25 000 Kč. Ministerstvo vnitra tak reaguje na problémy z praxe spojené s nedostatkem asistentů. Do současné doby činil příspěvek obci na superhrubou mzdu asistentů prevence kriminality dle doporučení Ministerstva vnitra 20 000 Kč, což znamená přibližně 12 300 Kč čistého příjmu. Příspěvek byl naposledy navýšen v roce 2015. Průměrná mzda přitom od té doby vzrostla o 23 % a minimální mzda dokonce o 35 %. Příspěvek poskytuje z dotací obcím Ministerstvo vnitra a Evropský sociální fond a úřady práce. Aplikace tohoto doporučení bude záležet také na finančních možnostech jednotlivých poskytovatelů podpory.

Na vzrůstající problém se získáváním a udržením kvalitních zaměstnanců upozorňují obce, které jsou do programu asistentů prevence kriminality zapojeny. Důvodem jsou jak nízké mzdy asistentů, tak snižování míry nezaměstnanosti, zvyšující se nabídka lépe placených míst či růst průměrné mzdy v ČR obecně. Kvalitní pracovníci, kteří se osvědčili, odcházejí na jiná, lépe placená místa. Objevuje se zároveň nový problém, a to vyhovět podmínkám projektů financovaných z Evropského sociálního fondu. Tato skutečnost komplikuje práci obcí a měst v oblasti prevence kriminality a také samotnou realizaci projektů.

Projekt Asistent prevence kriminality funguje 10 let a podle ministerstva vnitra se postupně stal nejúspěšnějším a nejvyužívanějším preventivním projektem v České republice.

Projekt Asistent prevence kriminality zvyšuje bezpečí v sociálně vyloučených lokalitách, působící preventivně proti extremismu a motivující samosprávy i občany k hledání pozitivních řešení problémů. Má prokazatelné pozitivní výsledky a dopady na zvýšení veřejného pořádku a bezpečí v problémových lokalitách a na zaměstnanost dlouhodobě a obtížně zaměstnatelných osob. Podílí se na prevenci kriminality v obci, přispívá k ochraně a bezpečnosti osob a majetku, předchází možnému protiprávnímu jednání svou přítomností a zejména svými komunikačními schopnostmi, vystupuje jako mediátor možných sousedských sporů, monitoruje dodržování čistoty veřejných prostranství, pomáhá ostatním občanům v sociálně vyloučené lokalitě.

 

Zdroj: Ministerstvo vnitra

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.